« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana
SAVJETI

Da se ne lažemo - ne vježbamo, većina nas...

Gotovo svaki drugi stanovnik Europske unije kaže da nikad ne vježba niti se bavi sportom, pokazalo je novo istraživanje provedeno među ispitanicima koji žive u državama članicama EU-a

Slabo se vježba...
Slabo se vježba... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

većina

Tek toliko - ako mislite da većina ljudi vježba, a samo ste vi ta/j koji ne vježba, grdno se varate - naime, broj onih koji ne vježbaju porastao je na 45 posto u odnosu na 2009. godinu kada je 39 posto ispitanika odgovorilo da ne prakticira tjelovježbu. Usto je gotovo svaki peti ispitanik ili njih 17 posto odgovorio da vježba manje od triput mjesečno.

Ukupno 32 posto stanovnika EU-a vježba najmanje jednom tjedno, a tek 6 posto ih to čini najmanje pet puta tjedno. Uočena je i geografska razlika među ispitanicima i sklonosti bilo kakvoj tjelovježbi. Sudionici istraživanja koji žive u sjevernijim članicama EU-a aktivniji su vježbači.

Istraživanje je pokazalo da vježba 71 posto Finaca, 63 posto Luksemburžana i 60 posto Nizozemaca. Anketa je pokazala i da se fizičkom aktivnošću ne bavi niti će se vjerojatno ikada baviti 73 posto Portugalaca, 68 posto Grka i 65 posto Poljaka. 

Studija je pokazala da su fizički aktivni stanovnici Europe većinom zaposleni, dobro obrazovani i financijski stabilni muškarci. Porazan je podatak da čak 49 posto žena nikad ne vježba, u usporedbi s 40 posto muških ispitanika.

Samo 13 posto osoba koje su s 15 godina (ili u još mlađoj dobi) napustile školu, vježba najmanje jednom tjedno u usporedbi s 42 posto onih koji su se nastavili obrazovati barem do 20 godine života ili dulje.Samo 22 posto nezaposlenih ispitanika vježba najmanje jednom tjedno u odnosu na 45 posto menadžera koliko ih redovito vježba jednom tjedno. 

Anketa je pokazala kako je manja vjerojatnost da siromašnije osobe, koje teško podmiruju osnovne životne račune (njih oko 20 posto) redovito vježbaju svaki tjedan u odnosu na one koji takvih financijskih poteškoća nemaju ili se s njima gotovo nikada ne susreću (36 posto). Nedostatak vremena glavni je razlog koji ispitanici navode kako bi opravdali činjenicu da ne vježbaju (41 posto), a slijede ga nedostatak motivacije ili interesa (25 posto).

Tijekom pandemije covida-19 rjeđe je vježbala trećina ili oko 34 posto ispitanika, 18 posto ih je sasvim prestalo vježbati, a 34 posto nastavilo je s fizičkom aktivnošću istim tempom, a 9 posto ih je povećalo broj treninga. 

03.02.2024. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno