« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 13 dana
PRIPAZITE

Čupate sijede? Nemojte...

Znanstvenici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira gubitkom tvari koja daje boju koži i kosi. Isto vrijedi i za vitamin B12

Odvažite se i pustite sijede!
Odvažite se i pustite sijede! (Arhiva)
Više o

sijeda kosa

,

čupanje sijedih

Sijeda kosa je, tako kažu, šarmantna kod muškaraca, makar se čak i Goran Višnjić farba u smeđe... no, kod žena je - katastrofa (barem tako misli većina žena). Recept je jednostavan - kad se sijeda pojavi, iščupaj je... ili ipak ne?

Jednom kada počnete dobivati sijede vlasi, samo će ih vremenom biti sve više, nikako manje pa čupanje i sa tog gledišta nema nikakvog smisla.

Kanadski dermatolog dr. Martie Gidon pojašnjava da, kada sijedu vlas iščupate, ona će ponovno narasti sijeda. Ali, može se dogoditi i da se čupanjem folikul toliko ošteti da ta vlas više nikada ne naraste, prenosi Reader's Digest.

Sijede vlasi ne pojavljuju se isključivo kod starijih ljudi, puno mladih ima kosu prošaranu sijedom.

No, jeste li znali zašto ljudi sijede? Dermatologinja Malissa Piliang je objasnila da se tu radi o starenju melanocita u folikulama vlasi.

"Prestaju proizvoditi melanin, a posljedica toga je siva kosa koja s vremenom pobijeli", kaže ova dermatologinja.

Ponekad pojavu sijede kose uzrokuje neuravnotežena prehrana. Znanstvenici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira gubitkom tvari koja daje boju koži i kosi. Isto vrijedi i za vitamin B12.

Vitaminom D3 bogato je meso, jaja i jetrice. U tijelu se stvara i kada smo izloženi sunčanim zrakama. Vitamin B12 pronaći ćete u u hrani životinjskog podrijetla - u ribi, školjkama, mliječnim proizvodima, jajima, iznutricama, teletini, svinjetini...

24.11.2019. 15:45:00
Novi komentar
nužno
nužno