« Kultura
objavljeno prije 14 dana i 23 sata
OSVRT

Čudesni vrtovi sjećanja Zorana Šimunovića

Sjećanja su oživjela, igra se ponovno pokrenula, proživljeni sretni trenutci, događaju se opet, svijet davnina postao je stvarnost

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Zoran Šimunović

Svaki put kada se nađem ispred velikog formata ulja na platnu, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika Zorana Šimunovića, autora europskog ugleda, kreatora osebujnog i specifičnog opusa, zastanem, pokušavajući obuhvatiti pogledom ogromnu površinu njegovih razigranih slika s mnoštvom simbola koji neprekidno izranjaju iz trave, no to je nemoguće.

Šimunovićeve slike žive svoje jedinstvene živote u čudesnim vrtovima sjećanja na djetinjstvo, na odrastanje, na događaje i izgovorene riječi, na geste i glasove koji su ostali u prošlosti, no još uvijek su živi, zapravo su besmrtni, vječni.

Sjećanja su oživjela, igra se ponovno pokrenula, proživljeni sretni trenutci, događaju se opet, svijet davnina postao je stvarnost.

Impresivne kompozicije, finog i odmjerenog ali vrlo sugestivnog kolora s mnoštvom simbola susrećemo na svim slikama.

Zapravo, svaka kompozicija Zorana Šimunovića sliči kompliciranoj sceni s mnogo aktera od kojih svaki ima svoju posebnu ulogu, iznimnu važnost i svi su oni nedjeljiva cjelina sjećanja.

Brojni ciklusi Zorana Šimunovića logično se nadovezuju jedan na drugoga, tvoreći respektabilan krug sačuvanih sjećanja, misli.

Zoran Šimunović zauzima vrlo istaknuto mjesto u aktualnoj likovnoj produkciji, svaki njegov novi ciklus predstavlja svojevrsno iznenađenje, svaka njegova nova slika je beskrajni užitak.

Piše: Miroslav Pelikan
08.09.2024. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno