« Kultura
objavljeno prije 14 dana i 17 sati
OSVRT

Impresivni veliki formati Duška Šibla

Slikarstvo Duška Šibla postaje sve napetije i uzbudljivije dok kolor buja eruptivnom snagom, prekrivajući svojom snagom cijeli volumen slike

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Istaknuti akademski slikar Duško Šibl, suvremeni je i vrlo aktivni likovni umjetnik, autor respektabilnog opusa, vječiti putnik i stvaratelj između više atelijera od Zagreba do Londona, Dubrovnika i Opatije i danas je u punom zamahu uspješnog realiziranja ciklusa akrila na velikim formatima, tri su veličine 150 x 100 cm i jedan, 120 x 100 cm s poznatom motivikom i rekao bih i nepotrošivom, figura u pokretu, u jakom kolorističkom ozračju.

Novi ciklus donosi izravni kontakt s legendarnim figurama u pokretu, koje su i dalje u žestokom, priljubljenom, grčevitom kontaktu, u klinču, u bliskom dodiru, polu savijene, napregnute i napete.

Zanimljivo je, na slikama su po jedna i po tri figure, i posljednji Harlekin, sam jer njemu ionako nitko ne treba,figure u ljudskoj veličini u neposrednom kontaktu, naglašeno uznemirene, nastale u nizu snažnih slikarskih gesti, obilježene bojom i gibanjem poput silnica nezaustavljivih vjetrova, orkana.

Osebujnost ovoga razigranog ciklusa velikih formata Duška Šibla jest i stvaranje dojma kod gledatelja, naime, promatrajući figure u ljudskoj, stvarnoj veličini, gotovo se osjeća sudionikom zbivanja na slici, svjedokom događaja ispred njega.

Slikarstvo Duška Šibla postaje sve napetije i uzbudljivije dok kolor buja eruptivnom snagom, prekrivajući svojom snagom cijeli volumen slike.

Veliki format omogućio je slikaru stvaranje dojma stvarnosti, životnosti , Šiblovi su likovi uistinu živi, od krvi i mesa, preplavljeni emocijama, više to nisu figure u pokretu, već ljudi u pokretu.

Piše: Miroslav Pelikan
08.09.2024. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno