« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 2 dana
MA DA?

Crtanje će vam sačuvati pamćenje

Znanstvenici objašnjenje nalaze u činjenici da crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja

Crtanje vam čuva pamćenje
Crtanje vam čuva pamćenje (Pexels)
Više o

pamćenje

,

pisanje

,

crtanje

Svi znamo da pisanje poboljšava mentalne vještine, no crtanje je puno bolje, naročito kada trebamo usvojiti nove informacije. Studija provedena na Sveučilištu Waterloo pokazala je da vizualizacija djeluje bolje od pisanja.

"Otkrili smo da je crtanje bolje od bilo koje druge mentalne tehnike. Stariji ljudi koji su sudjelovali u studiji pokazali su da imaju puno bolje pamćenje kad crtaju, nego kad pišu", kaže voditeljica studije Melissa Meade..

"Nadamo se da će ovo otkriće biti korisno kod osoba s demencijom kod kojih je zabilježeno naglo propadanje mentalnih funkcija i jezika", dodaje.

Znanstvenici objašnjenje nalaze u činjenici da crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja.

Kod crtanja informacija je vizualna, prostorno, verbalno, semantički i motorički određena.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli tako što su uzeli dvije skupine ispitanika - studente i umirovljenike te im zadali zadatak u kojem su pomoću raznih tehniak trebali upamtiti određene riječi.

Pokazalo se da su ispitanici u obje skupine pokazali bolje pamćenje kada su crtali to što su trebali zapamtiti, nego kada su pisali. 

Što se čeka? Bojice u ruke i navalite!

22.02.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno