« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NEMA DOBRIH VIJESTI

Crobex na najnižoj razini u četiri godine

Redovni promet dionicama dosegnuo je 28 milijuna kuna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recesija

,

Crobex

,

zagrebačka burza

,

dionice

,

pad cijena

Neizvjesnost u vezi daljnjih kretanja u domaćem gospodarstvu, te kada će i hoće li uopće biti poduzete mjere kako bi se ublažile recesijske prijetnje izazvale su danas pad cijena dionica na Zagrebačkoj burzi na najniže razine od 2004. godine.

Crobex indeks potonuo je do 13,00 sati više od 4,0 posto, na 1.496 bodova, što je njegova najniža razina od 19. studenoga 2004. godine, kada je iznosio 1.471 bod. Od početka godine domaći burzovni indeks na gubitku je 13,1 posto.

"Nastavlja se veliki pad cijena dionica, jer nema dobrih vijesti ni iz svjetskog, ni iz domaćeg gospodarstva", kaže Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki Credos.

"Neizvjesnost što nam nosi sutra te kakve će, i hoće li uopće biti poduzete mjere da se gospodarstvo ponovno osovi na noge, jako loše utječu na raspoloženje ulagača na domaćoj burzi", smatra Rinkovec.

Ostvareni promet dionicama nešto je bolji nego proteklih dana, ponajviše zahvaljujući transakcijama povlaštenim dionicama Adrisa, kojima je ostvareno 10,7 milijuna kuna. Cijena te dionice potonula je 4,33 posto, na 160 kuna.

Mnogo veći gubitci na domaćoj burzi u odnosu na europske posljedica su očekivanja loših pokazatelja iz hrvatskog gospodarstva. Dionica T-HT-a, uz promet od 7,9 milijuna kuna, oslabila je gotovo jedan posto, pa joj je cijena pala na 217 kuna.

Cijena dionice Atlantske plovidbe u minusu je 6,87 posto, te iznosi 720 kuna, a njome je do sada ostvareno 3,1 milijun kuna prometa.

Među milijunaše još se uvrstila dionica Dalekovoda, s padom cijene za 6,8 posto, na 295 kuna.

Zbog pada cijene za više od 10 posto, u negativnoj blokadi trenutno su dionice Tehnike i Jadranskog naftovoda, a tijekom prijepodnevne trgovine bile su i dionice Dalekovoda, te Ingre.

Po Rinkovčevim riječima, i današnja objava Moody'sa vjerojatno negativno utječe na sentiment na tržištu.

Ta agencija za izdavanje kreditnih rejtinga objavila je kako će recesija u istočnoeuropskim zemljama biti ozbiljnija nego u drugim regijama zbog velikih neravnoteža.

To će, pak, stvoriti pritisak na rejtinge lokalnih banaka i njihovih matičnih banaka na Zapadu, jer će kombinacija povećanih rezervacija za loša potraživanja, rast bankovnih troškova zaduživanja i pad tečajeva smanjiti profitabilnost tih banaka i pridonijeti eroziji njihove kapitalne osnovice, upozorila je ta agencija. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 15:35:05
Novi komentar
nužno
nužno