« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
WALL STREET

Recesija gurnula tržište na razine iz studenog

Ulagači smatraju da 787 milijardi dolara nije dovoljan poticaj američkom gospodarstvu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

banke

,

burze

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

gospodarski poticaji SAD-a

,

S&P 500

,

ulagači

,

financijski sektor

Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi potonuli na najniže razine od studenoga prošle godine, nakon novih naznaka jačanja recesije u SAD-u i upozorenja da bi se europske banke mogle naći u problemima zbog recesije u istočnoj Europi.

Dow Jones indeks potonuo je 297 bodova ili 3,79 posto, na 7.552 boda, dok se S&P 500 indeks strmoglavio 4,56 posto, na 789 bodova. Nasdaq indeks pao je 4,15 posto, na 1.470 bodova.

Dow Jones i S&P indeks tako su pali na najniže razine od 20. studenoga prošle godine, kada su zabilježili najniže vrijednosti u 11 godina i kada je, smatra se, dotaknuto dno aktualnog 'tržišta medvjeda'.

Pod najvećim pritiskom bio je jučer ponovno financijski sektor, pa je S&P indeks tog sektora potonuo 8 posto, zaronivši na najnižu razinu u 14 godina.

Dionice američkih banaka već su danima pod pritiskom zbog toga što ulagačima nije jasno kako će Obamina vlada sanirati banke, a jučer je dodatni udarac tom sektoru zadala rejting agencija Moody's Investor Service priopćenjem da bi europske banke mogle biti pogođene recesijom u istočnoj Europi.

Ulagače nije oraspoložilo Obamino potpisivanje zakona o poticajnim mjerama vrijednim 787 milijardi dolara. Na tržištu vlada strah da to neće biti dovoljno za suzbijanje recesije. Zbog toga su jučer prvo snažno pale cijene europskih banaka na burzama u Londonu i Frankfurtu, a kasnije i američkih banaka u New Yorku. Cijena dionice Wells Farga potonula je više od 13, a JPMorgana više od 12 posto.

"Pitanje je koliko će poticajne mjere SAD-a biti učinkovite. S obzirom na vrijednost mjera i sve što one uključuju, nema sumnje da će to dati neki poticaj gospodarstvu. No, pitanje je koliki, kada će se vidjeti prvi rezultati i koliko će ti poticaji trajati. Na tržištu vlada velika nesigurnost jer ulagači još nisu uvjereni da je vlada zacrtala pravi smjer", kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Ulagače je pokolebalo i izvješće o padu industrijske proizvodnje u državi New York u veljači na rekordno nisku razinu, što ukazuje na jačanje recesije.

"Na tržištu ponovno testiramo najniže razine indeksa iz studenoga, a realnost je da bi mogao uslijediti daljnji pad kako gospodarstva, tako i tržišta", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u Morgan Asset Managementu.

Da je tome tako pokazuje i vijest da su General Motors i Chrysler od vlade zatražili dodatne kredite u iznosu od gotovo 22 milijarde dolara, nakon što su već dobili pomoć od 17,4 milijarde dolara.

Osjetno su pale i cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte jučer pala gotovo 7 posto, ispod razine od 35 dolara po barelu. Zbog toga je S&P indeks energetskog sektora potonuo 6,3 posto, pri čemu je dionica Chevrona pojeftinila više od 5, a Exxon Mobila više od 4 posto.

U planovima restrukturiranja najveći američki proizvođači automobila najavljuju drastično smanjenje proizvodnje i otkaze. Tako GM kani otpustiti 47.000, a Chrysler 3.000 radnika. Cijena dionice GM-a pala je gotovo 13 posto. Jedina dionica, od 30 uvrštenih u Dow Jones indeks, koja je jučer dobila na vrijednosti bila je ona Wal-Marta. Cijena dionice najvećeg svjetskog trgovačkog lanca porasla je 3,7 posto, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima kompanije u proteklom tromjesečju.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica snažno pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,43 posto, zaronivši na 4.034 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 3,44 posto, na 4.216 bodova. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 13:48:17
Novi komentar
nužno
nužno