« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
GLASINE

Njemačka bi mogla preuzeti udio u Opelu

Krajnji potez nastupiti će ako Opelova matična kompanija General Motors proglasi stečaj.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

General Motors

,

Opel

,

Njemačka

,

restrukturiranje stranke

,

javne garancije

Njemačka bi mogla preuzeti udio u proizvođaču vozila Opel ako njegova matična kompanija, američki General Motors, objavi stečaj, objavili su u utorak njemački mediji.

Ta zamisao dosada se smatrala krajnjom opcijom da bi se sada razmatrala u pregovorima savezne njemačke vlade i njemačkih saveznih zemalja u kojima se nalaze Opelove tvornice, objavio je Financial Times Deutschland, ne navodeći izvor informacija.

Zasad nisu donesene nikakve konkretne odluke, pišu te novine.

Berlin je dosad samo sugerirao mogućnost davanja javnih garancija za zajmove Opela kako bi mu pomogao da dođe do ključnih financijskih sredstava.

Taj proizvođač vozila zapošljava oko 26.000 radnika u Njemačkoj, gdje ima četiri tvornice.

Regionalni premijeri četiri savezne njemačke zemlje sastali su se prošlog tjedna s predstavnicima Opela u Belinu, a na sastanku je bio nazočan i novi njemački ministar gospodarstva Karl-Theodor zu Guttenberg.

GM, najveći američki proizvođač vozila, sastavio je ove godine nekoliko planova restrukturiranja, uoči prezentacije planirane strategije pred američkim Kongresom, kojem se obratio za financijsku pomoć.

U ponedjeljak je magazin Automotive News Europe objavio da bi GM mogao zatvoriti najmanje tri europske tvornice kako bi amortizirao snažan pad prodaje, što je glasnogovornica europskog dijela GM-a nazvala "špekulacijom".

Riječ je o tvornicama u belgijskom Anversu, britanskom Ellesmere Portu i najmanje jednom pogonu u Njemačkoj, objavio je taj magazin, pozivajući se na dobro upućene izvore. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 14:59:31
Novi komentar
nužno
nužno