« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci

Crno vino pojačava djelovanje lijeka protiv raka

Poseban sastojak kojeg nalazimo u crnom vinu umanjuje sposobnost stanica raka da stvore otpornost na lijekove

Crno vino
Crno vino (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

crno vino

,

resveratrol

Resveratrol, sastojak koji crnom vinu daje rubinsku boju, jača djelovanje lijeka protiv raka dojke rapamycina. Laboratorijska testiranja pokazala su da sastojak može spriječiti stanice raka da stvore otpornost na spomenuti lijek. Resveratrol je vrlo moćan antioksidant kojega ima u voću kao što su grožđe, borovnice, maline pa čak kikiriki. Odličan je u borbi s gljivičnim i bakterijskim infekcijama, piše časopis Cancer Letters. Znanstvenici već neko vrijeme istražuju njegov potencijal u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, Alzheimerove bolesti pa čak i u usporavanju samog procesa starenja, piše Daily Mail.

Prema riječima profesorice Charis Eng iz Istraživačko-naučničkog instituta Clevelandske klinike iz Ohioa, rapamycin se u kliničkim istraživanja upotrebljava u kontekstu borbe protiv raka. Međutim, nakon nekog vremena, stanice raka stvaraju otpornost na lijek. „Naša otkrića pokazuju da resveratrol može smanjiti otpornost stanica raka (konkretno raka dojke) na lijek, barem u laboratorijskim uvjetima", kazala je profesorica Eng. Resveratrol se može pronaći i u ljekarnama u obliku dodatka prehrani, no trebate biti oprezni jer u ako se koristi u velikim količinama izaziva nuspojave kao što su nesanica, bol u zglobovima, proljev i akne.

16.02.2011. 10:40:00
Novi komentar
nužno
nužno