Crni češnjak - popularna zdrava namirnica
Crni češnjak zapravo je običan češnjak koji se fermentira, ali zbog svog posebnog okusa postao je ljubimac gurmana u cijelom svijetu
Crn je, ljepljiv i ima okus po likoriciji - to je fermentirani češnjak. U samo nekoliko godina crni češnjak postao je broj jedan na jelovnicima restorana. Od njega čak nemate ni neugodan zadah.
''Okus je nešto između tamarinde, likoricije i češnjaka'', objašnjava Russell Bateman, glavni kuhar u poznatom restoranu Grove u Hertfordshireu južnoj Engleskoj. Odnedavno dodaje tajni sastojak u odabrana jela.
''Ljudi misle da je to likoricija. Doista sliči češnjaku, ali vole biti zaintrigirani'', kaže Bateman. Njegov tajni sastojak je crni češnjak, proizvod koji je na tržište došao tek prije pet godina, ali već je postao ljubimac gurmana. Ljepljivi češnjevi su zapravo običan češnjak koji se mjesec dana fermentirao.
>> Češnjak - najzdraviji snack na svijetu
''Ljudi misle da potječe iz Južne Koreje, ali to je mit'', kaže Scott Kim, direktor tvrtke Black Garlic (crni češnjak) iz Kalifornije. ''Moja tvrtka je prva počela masovno proizvoditi crni češnjak 2005. godine. U početku je bilo teško zainteresirati ljude jer im se nije sviđao njegov izgled.'' Ali tada ga je počeo koristiti restoran u San Franciscu i primijetili su ga kritičari hrane. 2007. i 2008. godine Kimova prodaja narasla je za 300 posto.
Danas prodaja crnog češnjaka raste ne samo u Sjevernoj Americi nego i u Europi, te u Južnoj Koreji. Luksuzni trgovački lanci sada promoviraju proizvod.
''Crni češnjak postao je ljubimac luksuznih restorana'', kaže Morey Kanner, profesor na Američkom kulinarskom institutu. ''Skup je, ali vrlo je lako s njim kuhati. Možete ga koristiti u rižotu, janjetini i ostalim pečenim jelima, ili samog s kruhom i maslinovim uljem.''
Drugi kuhari koriste ga u pire krumpiru i na pizzi, ili iz njega naprave kašicu za različite umake. Scott Kim preporuča banane umočene u pire od crnog češnjaka pomiješan s medom, a postoji čak i čokolada od crnog češnjaka.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar