« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
TRADICIONALNO KUPANJE

"Čovjek tuljan" plivao na -7 stupnjeva

Osječanin Duško Rudež na Silvestrovo je, točno u podne, 25. put skočio u ledenu Dravu u Zimskoj luci

Duško Rudež je kupanjem obilježio početak nove godine
Duško Rudež je kupanjem obilježio početak nove godine (Cropix)
Više o

Drava

,

Duško Rudež Tuljan

,

čovjek tuljan

I na taj način je čestitao Novu godinu Osječanima i svim ljudima dobre volje te svima zaželio da najviše pozornosti posvete zdravlju. Pred mnogim građanima, 66-godišnji Osječanin se na sedam stupnjeva ispod ništice okupao u Dravi, koja je u Zimskoj luci zaleđena, tako da se dio leda morao probiti kako bi mogao malo i zaplivati.

Dok se on kupao, djeca i Djed Božičnjak sklizali su se na zaleđenoj površini rijeke. Prije zimskog kupanja nastupile su hrabre plesačice trbušnog plesa, a pratila ih je tamburaška glazba.

'Čovjeku tuljanu', kako već godinama Osječani zovu Duška Rudeža, pošto je izišao iz vode, prvi je čestitao osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji mu je uručio pehar i novčanu donaciju. Bubalo se zahvalio Rudežu na hrabrosti i svemu što čini na promidžbi Osijeka, ističući kako je njegovo tradicionalno zimsko kupanje postalo prepoznatljiv novogodišnji događaj koji se sa zanimanjem prati diljem Hrvatske.

Inače, Duško Rudež osnovao je prije nekoliko godina udrugu za borbu protiv ambrozije te je autor knjige o važnosti uništavanja tog alergenog korova. Na pitanje novinara hoće i nastaviti zimsko kupanje, Rudež je odgovorio: 'Da, svakako.' Istaknuo je da je to dio njegove zdravstvene i tjelesne rekreacije te kako je s tim počeo prije 25 godina, kad je imao velikih zdravstvenih tegoba, a danas se sa 66 godina osjeća kao mladić. Dodao je kako mu je danas voda bila hladnija nego proteklih godina. (hina/metro-portal)

31.12.2010. 15:34:17
Novi komentar
nužno
nužno