« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PARADOKS?

Pet mjeseci zaredom bilježi se porast potrošnje

Većina makroekonomista procjenjuje da je i u studenome, peti mjesec zaredom, promet u trgovini na malo u Hrvatskoj porastao

Unatoč slabijoj zaposlenosti bilježi se porast potrošnje
Unatoč slabijoj zaposlenosti bilježi se porast potrošnje (Shutterstock)
Više o

potrošnja

,

trgovina

,

tržište

Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u studenome, koja bi, kako se očekuje, trebala pokazati da je potrošnja porasla peti mjesec zaredom. Pet makroekonomista procjenjuje u prosjeku da je u studenome potrošnja porasla za 0,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene kreću se u rasponu od pada za 2 posto do rasta za 1,9 posto.U listopadu je promet u trgovini na malo ojačao 0,3 posto.

'U studenome očekujemo prilično nizak rast, uslijed ponovnog sezonskog rasta nezaposlenosti, nepovoljnih očekivanja u tom pogledu u sljedećih šest mjeseci te slabije prodaje automobila. Slaba temeljna potrošnja, bez automobila i naftnih derivata, i dalje je pod utjecajem pada realnog raspoloživog dohotka, visoke nezaposlenosti te razduživanja stanovništva, tako da ukidanje više stope kriznog poreza ne bi trebalo imati preveliki pozitivan utjecaj na potrošnju', navodi jedan od makroekonomista.

Kao glavni razlog slabosti potrošnje makroekonomisti navode nepovoljne trendove na tržištu rada.Ovoga je tjedna DZS objavio da je u studenome broj ukupno zaposlenih pao za 10.485 osoba, zaronivši nakon niza godina ispod razine od 1,4 milijuna. Broj nezaposlenih dosegnuo je u istom mjesecu 312.350, a stopa nezaposlenosti skočila je sa 17,8 na 18,3 posto, najvišu razinu od ožujka. (hina/metro-portal)

31.12.2010. 16:46:44
Novi komentar
nužno
nužno