« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DOBRA VIJET ZA LJUBITELJE

Čokolada i vino jedu rak, a vas hrane

Ono što jedemo naša je "kemoterapija" tri puta na dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Rak

,

vino

,

čokolada

,

češnjak

,

borovnice

,

grožđe

,

tumor

,

čajevi

,

soja

Vino, odnosno crno grožđe i tamna čokolada pridružili su se borovnicama, češnjaku, soji i čajevima kao namirnice koje „izgladnjuju" tumor dok istovremeno hrane i jačaju tijelo, smatra William Li iz fondacije Angiogenesis. Li kaže da se hrana ocjenjuje i vrednuje ovisno o sposobnostima i kvalitetama u borbi s rakom. „Ono što jedemo je zaista naša kemoterapija tri puta na dan", kaže Li.

Fondacija iz Massachusettsa nastoji izolirati namirnice koje sadrže kemikalije čija je funkcija „prekinuti dotok krvi" tumorima i izgladnjivati ih do smrti. Li je, govoreći na jednoj konferenciji u Long Beachu u Kaliforniji, podsjetio na prijašnju harvardsku studiju koja je pokazala da muškarci koji nekoliko puta tjedno jedu kuhane rajčice imaju 30 do 50 posto manje šansi da obole od raka prostate.

„Medicinska revolucija zbiva se svuda oko nas", oduševljeno će Li. Dodaje kako bi ta saznanja mogla promijeniti ponašanje konzumenata i imati ogroman utjecaj na prehrambenu industriju, javno zdravstvo, itd.

Iako se danas brojni industrijski lijekovi koriste u borbi s tumorima, odnosno u tretmanima kao što je anti-angiogeneza (metoda smanjenja dotoka krvi u tumore) fondacija je dokazala kako određene kombinacije hrane imaju jednak, ako ne i bolji učinak. Ponajviše se misli na soju, peršin, crno grožđe, borovnicu, tamnu čokoladu i ostale slične namirnice. Kad se jedu zajedno, iznimno su moćne, uvjerava Li.

„Otkrili smo da nam je majka priroda ukrasila brojne namirnice s anti-angiogenezijskim karakteristikama. Mnogim ljudima diljem svijeta tretiranje tumora kroz prehranu može biti jedino rješenje jer ne mogu si svi priuštiti lijekove", zaključuje Li. Isto tako se pokazalo da ovakve namirnice tope masnoće koje ovise o hrani iz krvi.

11.02.2010. 09:57:45
Novi komentar
nužno
nužno