« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KANDIT PREMIJER

Čobanković najavio rješenje za potraživanja osječke šećerane

Ako Kandit grupa ne uspije naplatiti potraživanje od 68 milijuna kuna, šećerana bi se mogla prodati ili zatvoriti

(Vlado Kos/Cropix)
Više o

Josip Pavić

,

Petar Čobanković

,

Kandit-premijer

,

Kandit grupa

,

osječka šećerana

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izjavio je danas u Osijeku kako je trasiran put ka rješavanju pitanja potraživanja koje osječka Kandit grupa ima prema IPK Tvornici ulja Čepin, a konačni prijedlog očekuje se na sastanku koji će se za tjedan dana održati u Zagrebu.

Uprava osječke Kandit grupe prošli je mjesec najavila kako razmatra nekoliko mogućnosti za slučaj da ne uspije naplatiti potraživanje od 68 milijuna kuna, među kojima je najgori scenarij prodaje ili zatvaranja osječke šećerane "Kandit premijer".

Kao instrument osiguranja tražbine Kandit grupa ima založno pravo nad dionicama čepinske uljare i sudsku odluku o provedbi ovrhe nad dionicama, ali Uprava je izvijestila kako ne želi preuzimati ovo poduzeće jer se ne želi baviti tom vrstom posla.

Nakon današnjeg sastanka s čelnicima Uprave Kandit grupe i sindikalnim čelnicima Čobanković je kazao kako je razmotreno nekoliko mogućnosti namirenja ovog potraživanja, među kojima je i mogućnost dokapitalizacije kombinata IPK zemljištem kojim raspolaže Hrvatski fond za privatizaciju, a koje nije ušlo u pretvorbu i privatizaciju, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 120 milijuna kuna, čime bi se čepinska uljara oslobodila ovrhe.

Kao drugu opciju naveo je mogućnost da HFP izravno preuzme obvezu namirivanja potraživanja Kandit grupi kako bi se ubrzao cijeli proces.

Interes države je da ove tvrtke opstanu, posebice u vrijeme kada se osječka šećerana treba pripremiti za poslovanje u uvjetima tržišta Europske unije. Želimo stvoriti i pretpostavke da IPK i čepinsku Tvornicu ulja oslobodimo ovrhe, jer ne želimo biti odgovorni za bilo kakvo gospodarsko narušavanje u Osijeku i ovoj županiji te pronaći i strateškog partnera za uljaru, kazao je Čobanković.

Predsjednik Uprave Kandit grupe Josip Pavić rekao je kako očekuje konačne odluke temeljem kojih bi se stvorili preduvjeti za povećanje kreditnog potencijala i uspješnog poslovanja ovoga društva, kao i za privatizaciju IPK tvornice ulja u Čepinu. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 18:33:01
Novi komentar
nužno
nužno