« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KALMETA NAJAVIO

Bez regresa, božićnice i dara za djecu ostaju i javna poduzeća?

POGLEDAJTE VIDEO - Pozvat ćemo uprave javnih poduzeća da otvore pregovore sa svojim sindikatima, izjavio je ministar Kalmeta

(Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

sindikati

,

Ivica Mudrinić

,

Božidar Kalmeta

,

božićnice

,

javna poduzeća

,

državna poduzeća

,

regres

,

Zdenko Mučnjak

Vlada će ovoga tjedna sazvati sastanak s Upravama javnih poduzeća i zatražiti od njih da započnu pregovore sa svojim sindikatima o prijedlogu da se ove godine ne isplaćuju regres, božićnica i dar za djecu, najavio je ministar mora, infrastrukture i prometa Božidar Kalmeta nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Sindikati javnih i državnih službi, od kojih Vlada traži da se ove godine odreknu regresa, božićnica i dara za djecu kako bi država uštedjela 640 milijuna kuna, odgovorili su kako su spremni razgovarati o tome ako u štednju budu uključena i javna poduzeća.

"Naš je stav da je njihov stav u redu i zato ćemo ovog tjedna pozvati Uprave javnih poduzeća da izvole otvoriti pregovore sa svojim sindikatima i dogovoriti da se ove godine ne isplate božićnica niti regres", rekao je Kalmeta.

S time se, međutim, ne slaže dopredsjednik GSV-a iz redova sindikata Zdenko Mučnjak koji smatra da nije dobro izjednačiti sva javna poduzeća, od kojih neka u potpunosti posluju na tržištu. Umjesto linearnih mjera, treba pregovarati sa svakim poduzećem posebno i postići sporazum koji bi trebao zadovoljiti obje strane, ustvrdio je Mučnjak.

Nije se složio ni s predstavnikom poslodavaca Ivicom Mudrinićem koji je, komentirajući najnovije podatke o više od 318.000 nezaposlenih, kao jedan od najvećih problema označio rigidno radno zakonodavstvo koje treba fleksibilizirati kako bi se potaknulo zapošljavanje.

Tzv. rigidno radno zakonodavstvo ima najmanji utjecaj na povećanje broja nezaposlenih, tvrdi Mučnjak, što dokazuju i nedavne izmjene Zakona o radu kojima se Hrvatska uskladila sa zakonodavstvom zemalja Europske unije.

S obzirom da sada imamo usklađene zakone, iste probleme s nezaposlenošću bi trebale imati i zemlje EU, a znamo da su neke od njih krenule na put oporavka nakon što su primijenile drugačije mjere od Hrvatske, naglasio je Mučnjak.

Mudrinić pak ističe kako osim "detekcije stanja i neke vrste poticaja", Vlada treba po ministarstvima pokrenuti projekte koji će u roku šest do devet mjeseci potaknuti zapošljavanje.

Čelnik HUP-a složio se i s ocjenom koju je danas u Opatiji iznio guverner HNB-a Željko Rohatinski da Hrvatska ulazi u razdoblje stagnacije. Nema dvojbe da je stanje u gospodarstvu i dalje zabrinjavajuće, a ne vidi se bitan oporavak jer se ponašamo kao i prije pet-šest godina, ustvrdio je Mudrinić.

Ministar Kalmeta najavio je da će Vlada uskoro izaći s novim mjerama, te napomenuo kako bi predstojeća turistička sezona ipak trebala donijeti pomake nabolje.

Svi socijalni partneri slažu se, međutim, da bi za bolje rješavanje problema nezaposlenosti i izlazak iz krize trebalo postići tripartitni socijalni sporazum.

Na sjednici GSV-a razmatran je prijedlog novog zakona o HRT-u, a sindikati i poslodavaci upozorili su da javna televizija nema jasne koncepcije kako će ostvariti svoja dva osnovna cilja - informiranje i educiranje.

Također je prihvaćen izvještaj o radu Državnog inspektorata u prošloj godini, po kojem su inspektori izašli 130.000 puta na teren i naplatili više od 30 milijuna kuna kazni. (hina/metro-portal)

 

12.04.2010. 18:00:45
Novi komentar
nužno
nužno