« Glazba
objavljeno prije 2 godine
GLAZBA

Ciklus Sfumato: 'Pet stadija žalovanja'

U okviru ciklusa Sfumato 12. travnja u Laubi slijedi koncert na kojem će biti praizvedeno djelo skladatelja Krešimira Seletkovića - Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i violončelo

Zbor HRT-a
Zbor HRT-a (Arhiva)
Više o

Lauba

,

Ciklus Sfumato

,

Pet stadija žalovanja

Pet stadija žalovanja

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Branimir Pustički, violončelo

Krešimir Seletković: Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i violončelo (praizvedba)

Nagrađivani skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, aktivan na raznim područjima suvremene hrvatske glazbe, Krešimir Seletković, rezidencijalni je skladatelj HRT-a u ovoj sezoni. U tom je svojstvu već napisao djelo Dystopia koje je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa u Majstorskom ciklusu 2. prosinca 2021. Prema jednoglasnoj odluci stručnog žirija, djelo je zaslužilo Nagradu grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski koja se dodjeljuje za najbolje djelo hrvatskog skladatelja praizvedeno u protekloj godini.

U istom svojstvu rezidencijalnog skladatelja, Seletković je napisao i novo djelo za Zbor HRT-a, uz violončelo, čija nas praizvedba očekuje na pretposljednjem koncertu iz ovosezonskog ciklusa Sfumato u Laubi. Djelo nosi naslov Pet stadija žalovanja prema modelu koji je sastavila psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross s ciljem olakšavanja razumijevanja ljudskih reakcija na gubitak i nošenje s posljedicama. Stadiji žalovanja - Poricanje, Ljutnja, Pregovaranje, Depresija i Prihvaćanje - ujedno su stavci djela.

Izravni prijenos moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija. 

11.04.2022. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno