« Kultura
objavljeno prije 29 dana i 15 sati
OSVRT

Ciklus fascinacija Zorana Šimunovića

Oživljeni svijet memorije Zorana Šimunovića ortkriva se kao fascinacija na jedno vrijeme, ne tako davno, čvrsto uraslo u pamćenje

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

osvrt

,

Zoran Šimunović

Akademski slikar Zoran Šimunović, Osječanin, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor impresivnog opusa ulja i akrila na velikim i vrlo velikim formatima platna s osebujnim motivima sjećanja na djetinjstvo, na vrijeme odrastanja.

U proteklim razdoblju ostvario je snažan prodor na srednjoeuropske prostore, uspješno izlažući u posebno Beču, Ljubljani, online izložba u Parizu ,ali i u drugim europskim središtima, prezentirajući svoj čudesne cikluse.

Kontinuirano slikajući, Šimunović produbljuje svoja sjećanja na rana razdoblja svoga života ističući simbole djetinjstva, igračke ( osobita uloga male žute ili ljubičaste patkice i roza zečića), ali i stvari koje su ga okruživale, biljke, ptice, pse, realizirajući fantastične, fluktuirajuće, lebdeće kompozicije, koje nosi nevidljivi lahor, lagani vjetar, mijenjajući svaki čas kadar predmeta i sjećanja na njih.

Oživljeni svijet memorije Zorana Šimunovića ortkriva se kao fascinacija na jedno vrijeme, ne tako davno, čvrsto uraslo u pamćenje.

Osobiti karakter Šimunovićevim ciklusima daje i pažljivi odabir boja, njegov je kolor snažan, ali istodobno i odmjeren, uz izbor sugestivnih motiva, koji i nas pomažu u obnavljanju sačuvanih sličica sjećanja na protekla razdoblja vlastita života.

Posebnost ovih ciklusa jesu maestralne izvedbe autorovog nadahnuća na velikim ili na vrlo velikim formatima platna koje pružaju izniman, nesvakidašnji dojam.

Slikarstvo Zorana Šimunovića ostavlja duboki trag u aktualnoj likovnoj europskoj produkciji, ističući se specifičnošću tema i vještinom i moći autorske realizacije.

Piše: Miroslav Pelikan
25.08.2024. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno