« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Cheney u posjetu Ukrajini

Cilj je pomiriti raspadnuto vodstvo prozapadne koalicije

Sastanak Cheney - Juščenko
Sastanak Cheney - Juščenko (Reuters)
Više o

NATO

,

Ukrajina

,

Viktor Juščenko

,

Dick Cheney

Američki potpredsjednik Dick Cheney razgovarao je u petak s vodstvom Ukrajine, koju je posjetio u sklopu misije jačanja veza sa saveznicama u regiji nakon rusko-gruzijskog rata, te u pokušaju da izgladi političku krizu u Ukrajini nakon raspada vladajuće koalicije podijeljene oko naklonosti Rusiji ili NATO-u.

Kako prenosi agencija Reuters, Cheney je u Kijev doputovao nakon posjeta Gruziji i naftom bogatom Azerbajdžanu, ključnim državama na putu kojim se zaobilaženjem Rusije Zapadu dopremaju energenti.

Tisak i analitičari navode da bi Cheney trebao pomiriti ukrajinsko vodstvo, zapalo u dubok sukob, a što je dovelo do raspada vladajuće prozapadne koalicije.

Cheney je razgovarao s predsjednikom Viktorom Juščenkom i s premijerkom Julijom Timošenkom, dvoje bivših vođa prozapadne Narančaste revolucije, koji su se ovoga tjedna oštro razišli oko opredijeljenosti za NATO.

Turnejom po južnom Kavkazu i državama oko Crnog mora Cheney treba iskazati potporu američkim saveznicama u regiji nakon što je Rusija u kolovozu vodila petodnevni rat s Gruzijom. Moskva se snažno protivi naporima Ukrajine i Gruzije da pristupe NATO-u, jer bi time Savez opkolio Rusiju. No kriza u Gruziji samo je požurila Juščenkove napore da Ukrajinu što prije učlani u Savez.

Zauzvrat, premijerka Timošenko je rezervirana i Juščenko joj zamjera što se nije otvoreno suprotstavila ruskoj vojnoj operaciji u Gruziji.

Juščenko je bio bijesan što se Rusija koristila brodovima iz crnomorske flote smještenima na Krimu u sukobu s Gruzijom, kazavši da je time Ukrajina "pasivno" sudjelovala u ratu.

Ponovio je da sporazum o stacioniranju ruske crnomorske flote u luci Sevastopolj, koji istječe 2017., neće biti produljen. Međutim, unatoč njegovu čvrstu stajalištu, u Ukrajini je vrlo nepopularan cilj ulaska u NATO.

Većina stanovništva u regiji Krima u južnoj Ukrajini je rusofona i stoji uz proruskog oporbenog čelnika Viktora Janukoviča.

Premijerka Timošenko u srijedu je s oporbenim blokom u parlamentu progurala zakone koji bi, stupe li na snagu, definitivno smanjili ovlasti predsjednika i time ogorčila Juščenka te potaknula raspad koalicije.

Govori se o novim izborima kao izlasku iz aktualne krize i ako se ta opcija ostvari, Ukrajina ulazi u već treće izbore u nekoliko godina otkako je Juščenko došao na vlast 2004. Narančastom revolucijom i obećanjem o približavanju Ukrajine zapadnim asocijacijama.

Kako Zapad želi ojačati svoj utjecaj na Kavkazu i zaobići ruske energetske puteve, tako Rusija želi povratiti svoju kontrolu nad tim područjem kojim je dominirala u sklopu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Vojne napetosti u Crnome moru povećane su jer je ondje šest ratnih brodova NATO-a, među njima tri američka s pomoći za Gruziju.

Utjecajni ruski premijer Vladimir Putin upozorio je da će Moskva reagirati na dalje gomilanje NATO-ovih brodova u Crnome moru.

Promatrači, među njima i političar Bernard Kouchner, francuski šef diplomacije, strahuju da će Ukrajina postati druga meta Rusije koja neće prezati primijeniti silu da preuzme dio Krima. (HINA/METRO)

05.09.2008. 13:38:29
Novi komentar
nužno
nužno