« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Condoleezza Rice u povijesnom posjetu Libiji

Tripoli učvršćuje povratak na međunarodnu scenu

Gadafijeva
Gadafijeva "Leezza" (AFP)
Više o

Libija

,

Condoleezza Rice

,

Tripoli

,

Muamer Gadafi

Američka državna tajnica Condoleezza Rice danas će se u Tripoliju, kao prva šefica američke diplomacije u posljednjih 55 godina, rukovati s libijskim velikim vođom Muamerom Gadafijem, nekadašnjom "crvenom krpom" američke politike.

Posjet Condoleezze Rice Libiji je "povijesni i označit će nove odnose između dvije zemlje", kazao je njezin glasnogovornik Sean McCormack. Posljednji američki državni tajnik koji je posjetio Libiju bio je John Foster Dulles u svibnju 1953. godine, prije nego što je Rice rođena. Četiri godine kasnije Libiju je posjetio i tadašnji američki potpredsjednik Richard Nixon.

Od tada pa do danas, čovjek je sletio na Mjesec, srušen je Berlinski zid, a Amerika je promijenila deset predsjednika.

Posjet Rice naftom bogatom Libiji, nekadašnjoj pariji zapadne politike, trebao bi poslati i signal Sjevernoj Koreji i Iranu o tome koje bi sve koristi te zemlje mogle imati ako odustanu od razvijanja oružja za masovno uništenje, smatraju analitičari. Tripoli će tim posjetom jednom zauvijek učvrstiti svoj povratak na međunarodnu scenu.

Ali nakon više desetaka godina teških odnosa Libije i Zapada, "Veliki vođa revolucije" još je uvijek na oprezu.

"Nije nam u interesu da budemo u sukobu sa SAD-om. Ali također nećemo prihvatiti da im budemo podređeni. Sve što želimo je da nas ostave na miru", rekao je prije nekoliko dana Gadafi, čovjek kojeg je nekadašnji američki predsjednik Ronald Reagan nazvao "ludim psom s Bliskog istoka". Gadafi je tada brzo odgovorio: "Ronald Reagan se igra s vatrom, on na svijet gleda kao na kazalište".

"Podržavam moju dragu crnu afričku ženu. Divim joj se i vrlo sam ponosan na način na koji ona daje naredbe arapskim čelnicima... Leezza, Leezza, Leezza...Vrlo je volim. Divim joj se i ponosan sam na nju, jer je ona crna žena afričkog porijekla"
Muamer Gadafi,
o Condoleezzi Rice na al-Jazeeri
Odnosi između Washingtona i Tripolija, prekinuti 1981. zbog optužbi za terorizam, uspostavljeni su tek 2004., nakon što je Gadafi najavio da će njegova zemlja prestati s nabavkom oružja za masovno uništenje.

Odnosi su dodatno popravljeni nakon što je prošloga mjeseca potpisan dogovor o novčanoj kompenzaciji za žrtve američkog i libijskog bombardiranja.

Condoleezza Rice s Gadafijem će podjeliti iftar, obrok kojim se navečer prekida post tijekom svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Za sada se ne zna hoće li Gadafi svoju gošću primiti u beduinskom šatoru, kao što to obično čini. Rice će sa svojim domaćinom razgovarati o pitanjima ljudskih prava kao i regionalnim sukobima u Čadu, Sudanu i nedavnom udaru u Mauritaniji.

Na dnevnom redu sigurno će se naći i energetska pitanja, budući da Libija ima ogromne zalihe nafte, a do sada su veći pristup libijskoj nafti imale europske tvrtke.

U prošlogodišnjem intervjuu televiziji al-Jazeera, Gadafi je o Condoleezzi Rice govorio prilično neuobičajenim riječnikom nazivajući je "Leezza".

Tripoli se od međunarodne parije velikim koracima vratila na međunarodnu scenu. Libija je od 1. siječnja jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a zemlju redovito posjećuju najviši dužnosnici zapadnih zemalja koji su je do nedavno izbjegavali u velikom krugu. Tijekom posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya potpisani su ogromni bilateralni ugovori, a talijanski predsjednik Silvio Berlusconi obećao je 5 milijardi eura za kompenzaciju zbog talijanske kolonizacije Libije.

Među najvećim otvorenim pitanjima koje muči Zapad je često nepredvidljivo ponašanje libijskog vođe Gadafija koji je na vlasti od vojnog udara izvršenog 1969. godine. (HINA/METRO)

05.09.2008. 13:14:37
Novi komentar
nužno
nužno