« Život
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
PRIPAZITE :)

Četiri stvari koje ubijaju svaku vezu

Četiri vrste ponašanja gotovo u pravilu dovode do prekida veze ili raspada braka, pa pročitajte koja su to Četiri jahača apokalipse

Ključ dobrog odnosa je dobra komunikacija
Ključ dobrog odnosa je dobra komunikacija (Shutterstock)
Više o

brak

,

problemi

,

savjeti

,

veza

,

ponašanje

,

kritiziranje

,

izbjegavanje konflikta

,

obrambeno ponašanje

Ljubavne veze zapravo su čista znanost, mišljenje je američkog psihologa s četiri desteljeća iskustva u rješavanju problema među partnerima.

Tijekom karijere uspio je izolirati četiri vrste ponašanja koje gotovo u pravilu dovode do prekida veze ili raspada braka, a njegova Četiri jahača apokalipse donosimo u nastavku:

Izbjegavanje konflikta - recimo, osjećate da 'oluja' dolazi, ali ignorirate partnerove osjećaje i pravite se kao da je sve u redu. Ignorirate i svoje osjećaje. Kako popraviti stvar? Nemojte pobjeći i ostati sami sa svojim emocijama. Pokušajte mirno riješiti problem jer ako ga izignorirate i šutnete pod tepih, on će kad tad izviriti u puno većem izdanju.  

Kritiziranje - živcira vas i najmanja pogreška vašeg partnera i to pokazujete. Osoba s kojom jeste ne može se osjećati dobro u takvoj okolini. Rušite joj samopouzdanje i ona se osjeća napeto u vašoj blizini. Kako popraviti stvar? Ne budite agresivni u razgovoru i ne radite od buhe slona. Ako želite da vaš partner ili partnerica prestanu ponavljati nešto što vas živcira, recite njoj ili njemu to pomirljivim tonom i ne radite od toga veliku stvar. To je puno učinkovitije od deranja.

Obrambeno ponašanje - jedan od partnera misli da je pogriješio u nečemu. Kako bi izbjegao da ga se kritizira, počet će razgovor s: " Nisam ja kriv/kriva". To će kod onog drugog izazvati oštru rekaciju i izbit će svađa. Kako popraviti stvar? U ovakvim situacijama puno je učinkovitije preuzeti odgovornost za pogrešku i ispričati se. U tom slučaju nećete potrošiti energiju na besmislenu prepirku i svađu, već ćete je moći utroišti na ugodno druženje sa svojim voljenim/voljenom. 

Prezir - jedan od partnera zbija šale na račun drugog u javnosti ili privatno. Daje mu uvredljive nadimke i ne mari o osjećajima svog partnera ili partnerice. Jednostavno rečeno, ovakvo ponašanje pokazuje da dotičnoj osobi uopće nije stalo do osobe s kojom je u vezi i da se osjeća puno važnijom od nje. Kako popraviti stvar? Ukoliko ste vi taj koji je problematičan, stavite se u cipele osobe koju vrijeđate i ponižavate i pogledajte stvari iz njezine perspektive. Potom podsjetite sami sebe koliko vam je stalo do te osobe i koliko je volite. Više vam neće pasti na pamet nanositi joj zlo. 

Eto, izbjegnite jahače apokalipse, vrijedi truda...

16.03.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno