« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ALLIUM SATIVUM

Češnjak – najzdraviji snack na svijetu

Biljka koju zbog arome neki preziru, a neki obožavaju svima može pomoći da budu zdraviji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

češnjak

,

najzdravija hrana

Češanj češnjaka na dan mnogima vjerojatno nije idealan 'snack', ali vaše tijelo bi vam, istina za razliku od suradnika, moglo biti vrlo zahvalno.

Osim što će vas zaštiti od vukodlaka i vampira, zdravstvene beneficije koje vam navedena količina češnjaka može donijeti su primjerice regulacija razine kolesterola i pomoć u prevenciji različitih karcinoma.

Češnjak se već vjekovima koristi u narodnoj medicini kojoj su njegovi blagotvorni učinci na zdravlje vrlo dobro poznati, no moderna znanost tek odnedavno otkriva koliko je ta 'neugledna' biljka iz porodice Alliaceae zaista korisna u postizanju i održavanju zdravlja.

Nekoliko dokazanih činjenica o češnjaku:

Pomaže krvožilnom sustavu

U svijetu je objavljeno više od 250 znanstvenih publikacija koje dokazuju korisne učinke češnjaka na krvožilni sustav. On može spustiti razinu kolesterola i triglicerida u krvi, a može i smanjiti ljepljivost trombocita i pojačati fibrinolizu (proces raspada fibrina), što rezultira smanjenjem koagulacije krvi.

Spušta krvni tlak

Pokazalo se kako je češnjak iznimno djelotvoran u spuštanju povišenog krvnog tlaka. Razlog zbog kojeg je u tome uspješan je taj što 'opušta' arterije i smanjuje njihovo stezanje, kako kod malih tako i kod velikih.

Anti-mikrobiološko djelovanje

Zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i fungicidnih svojstava, češnjak je djelotvoran protiv parazita u probavnom traktu, a na neke bakterije djeluje kao penicilin. Najbolji primjer je uspješno djelovanje protiv gljivica, posebice vrlo proširene Candide.

Antikancerogeno djelovanje

American Journal of Nutrition još 2000. godine objavio je kako su epidemiološke studije pokazale da je češnjak uspješan u prevenciji raka želudca. U istraživanjima je primjećeno da ljudi koji redovito jedu sirovi češnjak imaju upola manji rizik za razvoj raka želudca i trećinu manji rizik razvoja raka debelog crijeva od onih koji ga jedu malo ili uopće ne jedu češnjak.

Dokazano je i kako meso koje se kuha ili peče s češnjakom sadrži znatno manji udio kancerogenih sastojaka koji se uobičajeno pojavljuju kod termičke obrade mesa.

Uz sve navedeno češnjak koristi i kod borbe protiv mučnine, zadihanosti i nedostatka zraka, kao i napuhnutosti. Dobar je za rješavanje kožnih problema kao što su akne, pomaže kod infekcija ušiju, zubobolje i brojnih drugih većih i manjih zdravstvenih problema.

Zaključak

Kratko i jasno - jedite češnjak i to u prirodnom obliku. Dodaci i derivati mogu biti korisni, ali ako nisu napravljeni na najprirodniji mogući način njihova korisnost ne ide dalje od one gurmanske.

Ovdje navedeni primjeri jedva da su zagrebli površinu svega dobroga što češnjak pruža, a mogućnosti za njegovo unošenje u svakodnevnu primjenu su gotovo bezgranične, no najbolje je kao i uvijek započeti s nečim finim i slasnim. Stoga, dobar vam i zdrav tek!

Izvor: Natural News

24.08.2009. 12:31:52
Novi komentar
nužno
nužno