« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ORGANSKA MULJAŽA

Brojni švicarski bio-proizvodi nisu baš 'bio'

Dok ljudi troše više novca u uvjerenju da kupuju zdravo netko zadovoljno trlja ručice

(Corbis)
Više o

Švicarska

,

bioproizvodi

,

organski proizvodi

,

Suisse Bio

Statistički podaci koje su u ponedjeljak objavili lokalni švicarski mediji pokazali su da je 17 od 25 ispitanih švicarskih proizvođača neutemeljeno obilježavalo svoje prehrambene proizvode oznakom 'organsko'.

Testiranje provedeno 2008. uključivalo je mliječne proizvode, povrće i pekarske proizvode u kantonu Aargau na sjeveru Švicarske, značajnoj poljoprivrednoj regiji.

Ured za zaštitu potrošača kantona također je provjerio restorane koji su tvrdili da serviraju jela s organskim sastojcima. Ured smatra da je većina netočnih oznaka rezultat neupućenosti što organski proizvodi smiju sadržavati.

Većina netočno označenih proizvoda sadržavala je tragove aditiva ili dezinfekcijskih sredstava, iako su proizvođači vjerojatno mislili da su udovoljili prilično visokim standardima koje je postavio Suisse Bio, udruženje organskih uzgajivača.

Istraživanje iz 2007., provedeno u zapadnom dijelu Švicarske, pokazalo je bolje rezultate, izvijestila je švicarska novinska agencija ATS. Tada je 88 posto testiranih proizvoda (50 od 57), bilo u skladu sa standardima za oznaku 'organsko' koju su nosili i nije sadržavalo tragove sintetičkih kemikalija.

Izvor: Hina

24.08.2009. 16:23:16
Novi komentar
nužno
nužno