« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
STRATEŠKI POTEZI

Češka i Poljska prihvatile novi američki proturaketni plan

Sve je jasnije kako odustajanje od prijašnjeg štita nije bilo mnogo više od predstave za medije jer je novi plan već spreman

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Poljska

,

Češka

,

proturaketni štit

,

Joe Biden

,

Jan Fischer

Češka je spremna sudjelovati u novom američkom planu proturaketne obrane za Europu, rekao je češki premijer Jan Fischer u petak nakon sastanka s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Češka i Poljska su trebale na svom teritoriju smjestiti dijelove proturaketnog štita koji je planirala administracija George W. Busha no Bushev nasljednik Barack Obama od tog je plana odustao.

Biden je ovaj tjedan obišao središnju i istočnu Europu kako bi potvrdio angažman SAD-a u tom području i umirio zabrinutosti u Češkoj i Poljskoj glede izmijenjenog plana koji predlaže Washington.

"Češka je spremna sudjelovati u takvoj novoj arhitekturi i traži svoje mjesto u njoj", rekao je Fischer novinarima nakon sastanka.

Biden je rekao da dužnosnici ministarstva obrane još trebaju raspraviti o oblicima suradnje.

"Skupina ministarstva obrane na visokoj razini doći će u Prag početkom studenog kako bi razgovarala o tome kao i o obrambenoj suradnji u nizu područja", rekao je.

Poljska je u srijedu također rekla da je spremna sudjelovati u novoj obrambenoj shemi.

Plan predviđa da se najprije rasporede presretači smješteni na moru a potom i sustav smješten na kopnu. Prema tom planu u Poljskoj bi mogli biti smješteni presretači SM-3 usmjereni protiv raketa kratkog i srednjeg dometa. (hina/metro-portal)

23.10.2009. 17:21:55
Novi komentar
nužno
nužno