« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
CEZIJ 137 DUGOROČNO OPASAN

Černobil: Mlijeko, krumpir, gljive kontaminirani i nakon 25 godina

Ukrajina traži dodatnih 600 milijuna eura za gradnju novog golemog sarkofaga preko reaktora u nuklearki Černobil koji je eksplodirao 1986.

Černobil
Černobil (MWN)
Više o

hrana

,

Greenpeace

,

namirnice

,

Černobil

,

radioaktivnost

Mlijeko i druge namirnice, poput gljiva i bobičastog voća u nekim dijelovima Ukrajine još uvijek su zaražene radioaktivnošću iz Černobila, 25 godina nakon najveće nuklearne katastrofe u povijesti, objavio je u nedjelju Greenpeace, prenosi Hina.

Ta je međunarodna organizacija za zaštitu okoliša objavila svoje izvješće uoči međunarodne konferencije o Černobilu koja se 19. travnja održava u Ukrajini.

Taj skup ima dodatnu važnost zbog nuklearne krize u Japanu. Ukrajina traži dodatnih 600 milijuna eura za gradnju novog golemog sarkofaga preko reaktora u nuklearki Černobil koji je eksplodirao 1986., ispuštajući radioaktivni oblak nad Bjelorusijom i drugim dijelovima Europe.

Istraga u tri ukrajinske regije bila je usmjerena na kontaminaciju domaće hrane cezijem 137, radioaktivne čestice koju je vjetar razasuo diljem regije. Rezultati su pokazali zabrinjavajući stupanj zagađenjosti hrane, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, gljive, bobičasto voće i korjensko povrće poput cikle i krumpira, uobičajenih u prehrani ruralnih Ukrajinaca.

"Cezij 137 predstavlja dugoročnu opasnost javnom zdravlju, osobito kod ljudi koji tu hranu konzumiraju svakodnevno", izjavila je znanstvenica Greenpeacea Irina Labunska.

03.04.2011. 17:32:00
Novi komentar
nužno
nužno