« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
IN VINO VERITAS

Čaša vina svaki dan za jake i zdrave kosti

Umjerena količina alkohola u prehrani značajno smanjuje rizik od pojave osteoporoze i krhkih kostiju u starijim danima

Fotografija vijesti
Više o

vino

,

osteoporoza

,

žensko zdravlje

Čaša vina dnevno odličan je način za sprječavanje nastanka osteoporoze, tvrde britanski znanstvenici.

Naime, ukoliko je vjerovati rezultatima studije koju su proveli, umjerena količina alkohola u prehrani značajno smanjuje rizik od pojave ove opasne bolesti u starijim danima.

Ipak, znanstvenici su ustvrdili da iskljčivo vino ima ovaj blagotvorni učinak na naše tijelo, budući da ostala pića, poput piva ili whiskeya, nisu polučila nikakve rezultate.

Istraživanje su proveli stručnjaci sa King's Collega u Londonu na 1000 parova ženskih blizanki u srednjim pedesetima kako bi pronašli vezu između prehrane i rizika od krhkih kostiju.

Osim detaljnih upitnika o svojim prehrambenim navikama, volonterke su prošle i čitav niz skeniranja i mjerenja debljine, čvrstoće i elastičnosti kostiju. Rezultati su jasno pokazali kako je upravo vino jedino piće čija je konzumacija pokazala značajno niži rizik od osteoporoze, budući da su žene koje su ga konzumirale u umjerenim količinama imali značajno veću gustoću minerala u kostima.

S druge strane, moderna prehrana koja se temelji na ugljikohidratima i različitim nezdravim namirnicama povećava rizik od osteoporoze (i cijelog niza drugih stanja, poput bolesti srca i krvnih žila).

Znanstvenici još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti zbog čega je baš vino utječe na povećanu gustoću kostiju, ali vjeruju da to nema veze s alkoholom, već kemikalijama koje se nalaze u samom grožđu.

Rezultati ove studije naslanjaju se na nekoliko onih provedenih posljednjih godina, koje su također pokazale kako umjerena konzumacija vina blagotvorno utječe na čitav niz funkcija u tijelu.

Nakon svega ovoga, ne preostaje nam ništa drugo nego reći - uzdravlje!

18.10.2011. 22:58:00
Novi komentar
nužno
nužno