« Ekosfera
objavljeno prije 5 mjeseci i 13 dana
MA DA?

Čak 92% studenata podrzava veganske obroke

Predstavljeni rezultati ankete o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama

Bome, dobre brojke...
Bome, dobre brojke... (Arhiva)
Više o

studenti

,

vegani

,

veganski obroci

Udruga Prijatelji životinja provela je anketu o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama i domovima. Sudjelovalo je nešto više od 1000 studenata sa svih Sveučilišta u Hrvatskoj kao i studenti s pet Veleučilišta. Dobiveni podaci potvrđuju iskustva Udruge u komunikaciji sa studentima koji se javljaju i žale na nepostojanje veganskih opcija te nerazumijevanje i neznanje osoblja.

Premali izbor, nikakvih veganskih opcija, needuciranost osoblja, nezdrava i loša ponuda glavne su primjedbe koje dominiraju u odgovorima. Studenti su općenito izrazili želju za više nutritivnih i ukusnih jela poput variva od graha, leće ili slanutka namijenjenima svima, da se ne stavljaju jaja i mlijeko gdje stvarno nisu potrebni, omogućiti veću slobodu kombiniranja kako se hrana ne bi bacala, češća obična jela od žitarica, mahunarki i povrća koja bi jeli svi neovisno o načinu prehrane, a koja bi ujedno bila zdravija i ekološkija.

Čak 92 %  ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, od kojih bi njih 68 % veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Slični podaci su dobiveni što se tiče isprobavanja veganskih obroka; 85 % bi ih isprobalo. Zanimljivo je i da bi 57 % studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

Od razloga za konzumaciju veganskih obroka prevladavaju etički razlozi (52,3 %), potom ga slijede zdravstvene dobrobiti (50,1 %) i zabrinutost za okoliš (39,4 %).
Iz udruge Prijatelji životinja navode da veganska jela ne moraju biti skupa niti komplicirana čega su svjesni i brojni studenti koji su to napisali u komentarima. Dodaju da su analizom podataka dobili potvrdu da su studenti vegani ili oni koji iz bilo kojih razloga ne jedu meso češće gladni te da izbjegavaju studentske restorane zbog nedostatka izbora.

„Veoma je žalosno čitati njihove komentare i iskustva, pogotovo jer smo svjesni da situacijabi trebala biti takva i da je ovaj problem lako rješiv. S druge strane, lijepo je vidjeti da bi i mnogi nevegani konzumirali veganska jela te da podržavaju uvođenje tih opcija iz kolegijalnosti. Ova anketa je pokazala ono što mi stalno naglašavamo, a to je da veganska jela nisu samo za vegane i da ih se treba uvesti i zbog drugih koji bi ih odabrali", pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Dojmljiva je i usporedba sa situacijom u drugim europskim gradovima koju je prenijela jedna studentica: „Bila sam nedavno na fakultetu u Njemačkoj koji ima nekoliko menza od kojih je jedna isključivo veganska/vegetarijanska, a ostale nude nekoliko različitih veganskih opcija svaki dan. Bilo je tako razočaravajuće vratiti se u realnost Zagreba :(".

Prijatelji životinja zaključuju da nitko ne smije biti gladan studirajući te da bi Hrvatska trebala ići smjerom ostalih zapadnih zemalja i usmjeravati se na ekološke i održivije opcije zasnovane na biljnim ukusnim obrocima privlačnim svima.

Rezultati ankete, ostavljeni komentari prijedlozi promjena i jela mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr

15.11.2023. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.11.2023. 09:23
    bravooo
Novi komentar
nužno
nužno