« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 12 dana
VODA

Čak 180 milijuna Mediteranaca ima problem s vodom

Unija za Mediteran pozvala je u srijedu na Međunarodni dan voda vlade, organizacije i pojedince da riješe krizu uzrokovanu nedostatkom vode, a koja dovodi do raznih oboljenja.

Mnogi su u problemu...
Mnogi su u problemu... (Arhiva)
Više o

Mediteran

,

voda

,

pristup čistoj vodi

Područje Mediterana suočava se s nestašicom vode pa se smatra da ondje 180 milijuna ljudi ima otežani pristup vodi, a njih još 60 proživljava stresnu situaciju nastojeći doći do vode, izvijestila je organizacija sa sjedištem u Barceloni.

Klimatske promjene, migracije, rast populacije i urbanizacija doveli su do "enormnog pritiska" na izvore vode.

Unija ze Mediteran, čiji je glavni tajnik egipatski diplomat Nasser Kamel, sudjelovat će u četvrtak u New Yorku na konferenciji Ujedinjenih naroda posvećenoj vodi.

Organizacija, čija je članica i Hrvatska, želi upozoriti svijet na "krizu povezanu s nestašicom vode" uz obale Sredozemnog mora.

"Unija za Mediteran je napravila značajne korake u promoviranju održivog upravljanja vodom u našoj regiji, uključujući konzerviranje vode i unapređenje njezine kvalitete", izjavio je zamjenik generalnog tajnika zadužen za vodu Almotaz Abadi.

"Cilj nam je promovirati regionalnu suradnju i partnerstvo među vladama, civilnim društvom, privatnim sektorom i ostalim sudionicima kako bismo bolje upravljali vodom", dodao je u priopćenju objavljenom u srijedu.

U sklopu tog programa suradnje Unija za Mediteran je počela uklanjati uzroke zagađenja jezera na sjeveru Tunisa, a ovaj mjesec je podržala projekt "Pametna pustinja" u Jordanu čiji je cilj pomoći ugroženim poljoprivrednicima, napose ženama i mladima, kao i izbjeglicama iz Sirije koje se nalaze ondje.

Nestašicom vode posebno su pogođene neeuropske zemlje južnog i istočnog Mediterana.

23.03.2023. 11:30:00
Novi komentar
nužno
nužno