« Zdravlje
objavljeno prije 7 mjeseci i 15 dana
UPS?

Budite li se s ubrzanim otkucajima srca?

Jedno od glavnih stanja koje može uzrokovati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

srce

,

ubrzani otkucaji

,

palpitacije

Jutarnje buđenje može biti i nezgodno ako se probudite s ubrzanim otkucajima srca, jer možda patite od neke vrste palpitacija. Prema dr. Michaelu J. Blahu iz Medicinskog centra Johns Hopkins, palpitacije se odnose na osjećaj abnormalnih otkucaja srca.

Oni mogu trajati samo nekoliko sekundi i tada predstavljaju preuranjene otkucaje srca. Mogu biti i postojane, a tada potencijalno ukazuju na aritmiju.

Jedno od glavnih stanja koje može uzrokovati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Javlja se kada u snu prestanemo disati na deset sekundi ili više.

To se događa kada mozak ponekad ne uspije ispravno komunicirati s mišićima koji reguliraju disanje ili kada dolazi do opuštanja mišića u stražnjem dijelu grla, što sužava dišne puteve i uzrokuje pad razine kisika.

Pad razine kisika u krvi može otežati disanje, što mozak može interpretirati kao potrebu za buđenjem. Posljedica toga je loš san i ubrzano lupanje srca nakon buđenja. Apneja u snu vrlo je česta pojava, osobito kod osoba s prekomjernom težinom, a osjećaj lupanja srca nakon buđenja potencijalno može ukazivati na to stanje.

Ako se ne liječi, apneja u snu izlaže nas većem riziku od hipertenzije, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, depresije, pa čak i rane smrti, prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja. Ostali mogući uzroci ubrzanog rada srca nakon buđenja uključuju stres, nedostatak sna i promjene u razini šećera u krvi.

Stoga, dajte si to pregledajte da ne bi bilo...

12.12.2023. 08:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.12.2023. 09:32
    to je opasno
Novi komentar
nužno
nužno