« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Brown guši stranačku pobunu

Smijenjen Barry Gardiner

Gordon Brown
Gordon Brown (AFP)
Više o

Velika Britanija

,

Gordon Brown

,

Laburistička stranka

,

Barry Gardiner

,

Siobhan McDonagh

,

Joan Ryan

Britanski premijer Gordon Brown smijenio je u ponedjeljak još jednog dužnosnika Laburističke stranke koji se pobunio protiv njega.

Brown je smijenio Barryja Gardinera, svojeg osobnog predstavnika za šumarstvo i bivšeg ministra, dan nakon što se on pridružio desetak drugih laburističkih zastupnika koji pozivaju na raspravu o budućnosti stranke nakon 11 godina na vlasti, najavljujući burni stranački kongres ovaj vikend u Manchesteru.

Nakon niza teških izbornih poraza i zaostatka za konzervativcima od 20 posto, laburistički zastupnici sve glasnije postavljaju pitanje je li Brown sposoban voditi zemlju koja je na rubu recesije.

Gardiner je tako treći zastupnik koji je izgubio posao nakon što se pobunio protiv Browna. Siobhan McDonagh, zadužena za stranačku disciplinu, smijenjena je u petak, a u subotu je smijenena Joan Ryan, Brownov izaslanica za Cipar.

Gardiner je kritizirao Browna u svojoj nedjeljnoj kolumni zbog "neodlučnosti, gubitka međunarodnog kredibiliteta i stidljivih političkih poteza koje javnost ne može razumjeti."

Prozivanje Browna moglo bi baciti sjenu na stranački kongres, no analitičari ističu da su oni koji su se do sada pobunili relativno slabi, a ozbiljan konkurent Brownu koji bi mogao preuzeti vodstvo nad pobunom još se nije pojavio. (HINA)

15.09.2008. 19:34:24
Novi komentar
nužno
nužno