« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

U EU-u nema suglasnost oko odmrzavanja sporazuma sa Srbijom

Bernard Kouchner, predsjedavajući Vijeća EU-a nakon ministarskog sastanka
Bernard Kouchner, predsjedavajući Vijeća EU-a nakon ministarskog sastanka (AFP)
Više o

Srbija

,

EU

,

Haaški sud

,

Ratko Mladić

,

Privremeni sporazum

,

Bernard Kouchner

,

Maxime Verhagen

Zemlje članice EU-a nisu u ponedjeljak na ministarskom sastanku u Bruxellesu uspjele postići suglasnost o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom, unatoč tome što je izviješće glavnog haškog tužitelja o suradnji Beograda s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju bilo pozitivno.

Postizanju konsenzusa ispriječila se Nizozemska, koja smatra da puna suradnja s Haškim sudom podrazumijeva uhićenje preostalih haških bjegunaca, u prvom redu Ratka Mladića.

"Vrlo velika većina bila je za odmrzavanje Privremenog sporazuma, ali nije bilo jednoglasnosti"
Bernard Kouchner,
francuski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća EU-a 
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je uvjerenje da će sporazum biti odblokiran na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u listopadu.

EU je krajem travnja potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum, koji pokriva trgovinske odredbe SSP-a. Na inzistiranje Nizozemske, tada je odlučeno da proces ratifikacije SSP-a u zemljama članicama ne može započeti, kao ni primjena Privremenog sporazuma bez nove odluke Vijeća, u kojoj bi se potvrdila puna suradnja Beograda s Haškim sudom.

Nakon uhićenja Radovana Karadžića krajem srpnja u Beogradu, većina je zemalja članica smatrala da Srbiju treba nagraditi odmrzavanjem Privremenog sporazuma, međutim, Nizozemska smatra da to još nije dovoljno.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je da je glavni haški tužitelj Serge Brammertz izvijestio ministre zemalja članica EU-a o "znatno intenziviranim naporima srbijanske vlade u suradnji s Haškim sudom".

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen je sa svoje strane rekao da "iz onoga što je Brammertz rekao ne može zaključiti da postoji puna suradnja". (HINA)

15.09.2008. 19:51:21
Novi komentar
nužno
nužno