« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NEBRIGA JE SKUPLJA

Brinite o vodi - 70 posto vašeg tijela otpada na nju

Diljem svijeta velike tvrtke kupuju prava na vodu baš kao što to danas rade za naftu. Predviđa se da će se budući ratovi voditi zbog vode

Voda
Voda (Deviantart)
Više o

voda

,

pitka voda

Možda ste već čuli za američku organizaciju Food&Water Watch koja stoji iza uvjerenja da bi javnost trebala moći vjerovati vladama da će pravilno i pošteno nadgledati upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane i vode. Nažalost, u većini slučajeva znamo da to nije tako. Ta je organizacija sastavila popis stvari koje bi svaki čovjek trebao imati u vidu kad je u pitanju voda, njeno čuvanje i konzumiranje - nakon što ga pročitate, bit će vam jasno zašto su važne.

Svijet je trenutno u krizi što se tiče pitke vode. Jedna od šest osoba na planetu nema pristup čistoj, pitkoj vodi. Svake godine oko 2 milijuna ljudi umre zbog bolesti izazvanih nedostatkom čiste vode.

Regije diljem svijeta su trenutno u nedostatku vodnih zaliha - što zbog suša što zbog zlouporabe. Rijeke diljem svijeta presušuju i prije nego li stignu do krajnjeg odredišta.

Tvrtke poput Nestlea iskorištavaju zalihe vode lokalnih zajednica u svrhu flaširanja usprkos opoziciji stanovništva. Tvrtke specijalizirane za flaširanje vode, usprkos zdravoj logici, ne mare previše za upravljanje vodnim resursima sve dok im poslovanje nije ugroženo.

Međunarodne institucije poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u biti su prisilile brojne države da prodaju svoja javna vodna postrojenja velikim tvrtkama.

Flaširana voda nije sigurnija ni bolja od one iz slavine. Godine 2008. EWG (Environmental Working Group) je testirao deset popularnih brandova flaširane vode - pronađeno je čak 38 različitih štetnih kemikalija, među kojima su i elementi iz sredstava protiv bolova, gnojivo, arsen i tako dalje.

Zajednice diljem svijeta su se organizirale i istovremeno prolijevale krv radi kontroliranja vodnih zaliha i izvora.

Prema pisanju Washington Posta iz 2005., kad jedan Amerikanac samo jednom pusti vodu u toaletu potroši više vode nego što prosječan Afrikanac ima na raspolaganju za pranje, kupanje i kuhanje i pijenje tijekom čitavog jednog dana.

Diljem svijeta velike tvrtke kupuju prava na vodu baš kao što to danas rade za naftu. Predviđa se da će se budući ratovi voditi zbog vode.

Plastične boce mogu ispuštati štetne kemikalije u vodu. Staklene, aluminijske ili boce od nehrđajućeg čelika su najsigurnije.

Industrija uvodi tehnologiju koja bi morsku vodu pretvarala u pitku zbog općeg nedostatka, ali u osnovi je to loša ideja. Čuvanje i pravilno upravljanje resursima je najbolje rješenje.

Vodu je moguće očuvati i preko ulaganje u obnovljive izvore energije. Na primjer, u prosinačkom izdanju časopisa Harper's iz 2008. godine, polovica svježe vode koja se crpi iz američkih izvora svake godine se potroši na hlađenje elektrana, nuklearki i ostalih tvornica energije.

U Boliviji jedno od desetero djece umre prije nego li napuni pet godina života. Većina tih smrtnih slučajeva izazvana je nedostatkom čiste, pitke vode.

Svakoga dana u SAD-u potroši se oko 7 milijardi galona pitke vode zbog neispravnih slavina ili nepravilno zatvorenih slavina i vodokotlića.

Oko 40 posto flaširane vode otpada ustvari na običnu vodu iz slavine koja je samo fino upakirana.

Diljem svijeta brojni fakulteti i sveučilišta kao i restorani odlučili su ne prodavati flaširanu vodu. Sjajna ideja i za Hrvatsku.

Neobičan okus vode može se ukloniti uz pomoć posebnih filtara koji ne moraju uvijek biti skupi. Okus klora u vodi nestat će ako ostavite vodu da odstoji jednu noć u otvorenoj posudi.

Godine 2003. u Johannesburgu u Južnoj Africi mjerodavni su počeli ugrađivati vodometre koji rade na temelju pretplate čime se uskratila pitka voda siromašnom stanovništvu. Pet godina kasnije Visoki sud iz Johannesburga tu je odluku proglasio protuustavnom.

Brinite o vodi - pitanje vode nije problem s kojim bi se trebale baviti samo nevladine eko-organizacije i aktivisti. Ne zaboravite da je najmanje 70 posto vašeg tijela voda.
05.02.2011. 13:25:00
Novi komentar
nužno
nužno