« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
HAAŠKI SUD

Brammertz: Hrvatska vlada me uvjerava da će ispraviti nedosljednosti

Glavni haaški tužitelj u sljedećih nekoliko mjeseci očekuje nove informacije o vojnim dokumentima iz Oluje

Serge Brammertz
Serge Brammertz (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u utorak u Bruxellesu kako u hrvatskoj suradnji s njegovim uredom smatra pozitivnim nastavak potrage za vojnim dokumentima iz "Oluje". Brammertz je izvijestio ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a o suradnji Hrvatske i Srbije s njegovim uredom. U izjavi za novinare je rekao da je "o Hrvatskoj bilo manje pitanja".

"Iscrpno sam izvijestio ministre o trenutačnoj suradnji. Radna skupina je nastavila tragati za dokumentima, što je pozitivno. Kao i u izviješću pred Vijećem sigurnosti u New Yorku rekao sam da radna skupina sada istražuje područja koja smo mi prepoznali prije dvije godine, spomenuli smo određene nedosljednosti u provedenim intervjuima, a od hrvatskih vlasti smo dobili uvjeravanja da će razmotriti te nedosljednosti. Jako se nadamo da ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima imati nove informacije o tome", rekao je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj je dodao da od radne skupine, koju je prošle godine uspostavila premijerka Jadranka Kosor, njegov ured i sudsko vijeće ICTY-ja redovito dobivaju izvješća, a od lipnja su pristigla tri takva izvješća. Upitan postoji li politička volja za punom suradnjom u Hrvatskoj, Brammertz je rekao da njegov ured ne procjenjuje političku volju, nego da gleda stanje na terenu.

Što se Srbije tiče, Brammertz je upozorio da je najproblematičnije područje suradnje to što nisu uhićena dvojica bjegunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić. "Najbolji dokaz suradnje bit će uhićenje dvojice bjegunaca i mi ćemo pozorno pratiti što se događa na srpskoj strani. Mislimo da postoji jaz između političkih izjava, t.j. političke volje i onoga što se čini na terenu'', rekao je Brammertz.

Također je pozvao srbijanske vlasti da javnom mnijenju snažno poruče da "nema ništa herojskog u ubijanju civila što se Mladiću stavlja na teret''. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 18:41:27
Novi komentar
nužno
nužno