« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PRVI PUT

Glavašu pravomoćna presuda i u BiH

Sud Bosne i Hercegovine donio je pravomoćnu presudu od osam godina zatvora koju je Glavašu već izrekao Županijski sud u Zagrebu

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Branimir Glavaš

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu po kojoj je Branimiru Glavašu potvrđena kazna od osam godina zatvora koju mu već izrekao Županijski sud u Zagrebu, potvrđeno je iz sjedišta suda u Sarajevu.

Kako se navodi u obrazloženju, Glavašu je kazna izrečena zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva opisana u hrvatskom kaznenom zakonu. Prizivno je vijeće suda BiH, razmatrajući priziv Glavaševe obrane, djelomice prihvatilo prigovor na dio presude Županijskog suda u Zagrebu o vremenu provedenu u pritvoru koje se računa u kaznu.

Pravomoćnom sudskom odlukom tako je određeno da će se Glavašu u izdržavanje kazne u BiH uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru u Hrvatskoj od 26. listopada do 2. prosinca 2006. te od 18. travnja 2007. do 11. siječnja 2008. Također će mu se u kaznu uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru u Sarajevu 14. i 15. svibnja 2009. te od 20. rujna ove godine kad je pritvoren pošto je prvostupanjsko vijeće suda BiH potvrdilo kaznu hrvatskog pravosuđa.

Ovo je u BiH prva pravomoćna potvrda neke presude izrečene u Hrvatskoj.

Branimir Glavaš u Hrvatskoj je osuđen jer je 1991. u Osijeku, obnašajući dužnost tajnika općinskog sekretarijata za narodnu obranu, a djelujući kao stvarni zapovjednik obrane tog grada, postupao protivno odredbama međunarodnog prava. Kazna mu je izrečena jer je sud utvrdio da je propustio spriječiti mučenje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu te što je zapovjedio ubojstva i protuzakonita pritvaranja. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 17:51:12
Novi komentar
nužno
nužno