« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NAFTNA MRLJA

BP je stvarno kriv za najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a

Eksplozije, 11 smrtnih slučajeva i izljev nafte u more "bili su rezultat lošeg upravljanja rizicima, promjene planova u zadnjem trenutku i nepoštivanja reakcije na kritične pokazatelje"

(MWN)
Više o

eksplozija

,

BP

,

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

naftna platforma

,

british petroleum

Britanska naftna kompanija BP snosi najveći dio krivnje za stravičnu naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu 2010. godine zaključili su američki savezni istražitelji.

U izvješću, koje može biti ključna podloga za pravosudne bitke oko kaznene i građanske odgovornosti za rekordno naftno zagađenje u povijesti SAD-a, Obalna straža i savezna agencija za regulaciju priobalne eksploatacije nafte utvrdile su da BP snosi isključivu krivnju za 21 od 35 uzroka koji su doveli do eksplozije naftnog izvora Macondo u Meksičkom zaljevu 20. travnja prošle godine, ta da dijeli krivnju za još osam uzroka.

Eksplozije, 11 smrtnih slučajeva i izljev nafte u more "bili su rezultat lošeg upravljanja rizicima, promjene planova u zadnjem trenutku i nepoštivanja reakcije na kritične pokazatelje", ističe se u izvješću.

BP-u su pripisane "odluke koje su komplicirale operacije betoniranja bušotine, dodale rizik, a možda i pridonijele krajnjem neuspjehu betoniranja".

Pojedinosti su sadržane u konačnom izvješću istražnog tima Obalne straže SAD-a i Ureda za gospodarenje energijom oceana.

U izvješću se utvrđuje niz pogrešaka koje su 2010. dovele do eksplozije na iznajmljenoj naftoj platformi BP-a, Deewpater Horizon, pogibije 11 radnika i ispuštanja više od 16 milijuna litara nafte u Meksički zaljev.

15.09.2011. 09:26:02
Novi komentar
nužno
nužno