« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 10 mjeseci i 17 dana
WTF?!

Božićne veste loše su za okoliš?!

Malo više od trećine božićnih džempera njihovi vlasnici odjenu samo jednom, pokazalo je istraživanje britanske organizacije za zaštitu okoliša Hubbub

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Božić

,

božićni blagdani

,

božićne veste

Božićni blagdani neraskidivo su povezani s božićnim vestama i puloverima, koji su uglavnom ružni, no ako pitate stručnjake i - štetni za okoliš.

Mnogi smatraju da nema božićnih blagdana bez tipičnih ružnih božićnih džempera, no oni su, po mišljenju stručnjaka za zaštitu okoliša, istodobno primjer one ružne, štetne strane mode.

Malo više od trećine božićnih džempera njihovi vlasnici odjenu samo jednom, pokazalo je istraživanje britanske organizacije za zaštitu okoliša Hubbub.

Unatoč tomu svaki treći kupac mlađi od 35 godina svake godine kupi novu vestu s božićnim motivom.

Hubbub kaže da to rezultira golemom količinom nepotrebnog plastičnog otpada, s obzirom na to da je oko 95 posto tih odjevnih predmeta izrađeno u potpunosti ili djelomično od plastičnih materijala.

Udruga poziva obožavatelje džempera s božićnim motivima da ih ponovno odjenu, zamijene s nekim članom obitelji, doniraju ili kupe 'novi' u trgovini rabljenom odjećom.

"Kreirajte jedinstven izgled odijevanjem prošlogodišnjega ružnog džempera", savjetuje dobrotvorna organizacija. "Dodavanjem nekog novog ukrasa, možete izmijeniti njegov izgled i nositi ga i tijekom idućih blagdana".

Da bi neodlučnima olakšao odluku, Hubbub je kreirao internetsku stranicu s idejama o tomu na koji način napraviti božićnu vestu te preporučuje potragu za rabljenim božićnim džemperima na vintage internetskim platformama.

08.12.2019. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno