« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SVE JE TO U GLAVI

Bolove u tijelu možda izazivaju vaše emocije

Vjerovali ili ne, bolove u leđima, vratu i ramenima mogle bi uzrokovati i vaše emocije, a ne samo manjak kretanja ili pretjerano težak posao

leđa bol bolovi
leđa bol bolovi (Shutterstock)
Više o

bolovi

,

bol

,

emocije

,

leđa

,

osjećaji

,

vrat

,

recept za škampe

,

kuhani škampi

Nema sumnje da se malo krećemo i malo vježbamo. Čast izuzetcima. Ili možda previše radimo i previše se bavimo teškim fizičkim radom. Na žalost izuzetaka. Koji god od ova dva slučaja bio, bolove i napetost u tijelu svi jako dobro poznajemo upravo zahvaljujući toj neprirodnoj svakodnevici. Međutim težak posao i neredovito kretanje ne moraju biti jedini uzrok probadajuće boli u križima, napetosti u ramenima, ukočenim leđima i slično. Sve je veći broj onih koji smatraju da je u igri i emocionalna bol.

>> Što učiniti kad bol u leđima postane neizdrživa

Jedna od njih je Deb Shapiro, autorica knjige Your Body Speaks Your Mind (Sounds True, ožujak 2006.), koja tvrdi da razumijevanjem toga kako su dijelovi našeg tijela povezani s određenim emocionalnim stanjima možemo lakše doći u kontakt sa zanemarenim područjima vlastite podsvijesti. Na taj način možemo doći do korijena problema, odnosno uzroka tjelesne nelagode na emocionalnoj razini i pobijediti tu bol.

Vrat

Vrat je dvosmjerni komunikator. Kroz njega vam prolaze elementi esencijalni za život koje morate unositi - voda, hrana i zrak - ali kroz vrat istovremeno izražavate emocije i misli u obliku riječi i glasa. Ukočenost vrata stoga može ukazivati na otpor i neslaganje s drugačijim načinima razmišljanja.

Ramena

Na njima nosite teret svojih odgovornosti - posao, obitelj, krediti. Iz njih vam kreativna energija kreće u ruke uz pomoć kojih se utjelovljuje u svemu onome što radite. Napeta ramena također ukazuju na otpor i neslaganje, možda upravo prema odgovornostima za koje mislite da morate preuzeti, a ne treba isključiti ni pritisak kojem ste izloženi u bilo kojoj životnoj sferi.

Gornji dio leđa

Ovo područje je suprotno od srca i u njemu spremate bijes, prijezir, krivnji ili sram.

Srednji dio leđa

Zahvaljujući njemu možete se saginjati i kretati - ovo područje predstavlja vašu sposobnost da budete i psihološki i emocionalno fleksibilni. Ukočenost leđa na tom dijelu odraz je unutarnje ukočenosti, straha i nemogućnosti opuštanja i prilagođavanja aktualnim situacijama.

>> Polagano disanje može ublažiti bol

Donji dio leđa

Ovaj dio tijela nosi težinu ukupnog gornjeg dijela tijela i povezan je s vašim predodžbama o preživljavanju, sigurnosti i uzdržavanju. Ako se osjećate nesigurnima - ili kao da niste u stanju zadovoljiti tuđa očekivanja - taj se pritisak može manifestirati u vidu boli u donjem dijelu leđa.

Zadnjica

Iako se čini mekom, mišići u njoj su često najnapetiji i najzgrčeniji u čitavom tijelu. Ovaj dio tijela povezan je s pitanje kontrole i moći, eliminacije i popuštanja.

Stražnja loža

Mišići ovog dijela tijela su povezani s koljenima - koljena nam služe da se sagnemo pred 'višim bićima' - tako da zadnja loža obično znači da se moramo intenzivnije predati i prepustiti. Bedra i stražnja loža također mogu zaboljeti kad u emocionalnom smislu ne puštamo neke stare konflikte, traume iz djetinjstva, bijes ili prijezir. Ovo je područje također povezano sa seksualnošću i intimnošću.

29.08.2010. 11:50:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vita
    05.09.2010. 19:37
    Zanimljive informacije, kad bi skupili i zadovoljili sve te i takve raznorazne podatke možda bi bili savršeno zadravi
  2. avatar
    Natasa Marendic
    07.03.2020. 10:16
    Sto je sa zubima?kako su oni povezani s emocijama?
Novi komentar
nužno
nužno