« Žene
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SVE MANJE ŠANSE

Biološki sat ipak otkucava za žene u dobi iznad 30 godina

Brzina kojom opada ženska plodnost detaljno je obrađena u novoj studiji koja istražuje zalihu jajašca od začeća do menopazue

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

žene

,

biološki sat

,

plodnost

Istraživanje pokazuje kako će prosječna 30-godišnjakinja imati samo 12 posto zaliha, što je jedva osmina od ukupnog borja jajšaca. Do 40. godine života situacija je još i gora, sa samo 3 posto od 2 milijuna jajašca s kojima je rođena. Samo njih 450 potpuno će sazrijeti tijekom života, dok će ostala odumrijeti. Što više zrelih jajašca žena ima veća je vjerojatnost da će zatrudnjeti.

"Danas žene čekaju da završe obrazovanje ili na pravog muškarca, no često ne shvaćaju koliko ozbiljno im se rezerve spolnih stanica smanjuju nakon 35. godine života. Mnoge uđu u menopauzu već u srednjim 40-tima", objašnjava dr. Tom Kelsey sa Sveučilišta St. Andrews.

Rapidno opadanje zaliha jajšca bilo je poznato i prije, no ova studija fokusirana je na cijelu životnu dob, umjesto na određene dobne grupe. Analiza je također pokazala da do 25. godine života, izvanjski faktori poput pušenja i alkohola imaju malo utjecaja na žensku plodnost. No nakon te dobi, način na koji se žena odnosi prema svojemu tijelu ima značajan utjecaj na plodnost.

27.01.2010. 20:25:58
Novi komentar
nužno
nužno