« Život
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
PRIRODNE MOĆI

Biljke koje morate imati u kući

Biljkama se od davnina pripisuju različite moći, a kad malo proučimo stare legende i mitove, evo koje biljke bi trebali stalno imati oko sebe

Što od biljaka treba imati
Što od biljaka treba imati (Shutterstock)
Više o

biljke

,

kućne biljke

,

zdravlje

,

sreća

Biljke su svuda oko nas, no rijetko obraćamo pažnju na njih, a ako ćemo vjerovati našim starima, neke od njih kriju razne moći koje bi nam u životu itekako dobro došle, stoga evo nekoliko biljaka koje bi definitivno trebali imati u svojoj blizini.

Bršljan - ljekovita biljka koja pomaže u prevenciji bolesti. Poklanja se za ozdravljenje i rehabilitaciju, a najbolje djeluje kod problema s bubrezima i žuči, kašlja i iritacija na koži. Ne pije se u obliku čaja jer je otrovan, ali se zato listovi mogu staviti na kurje oči i nakon 48 sati bezbolno ukloniti. Legenda kaže da su Tristan i Izolda pokopani na suprotnim krajevima crkve, ali su se bršljani koji su počeli rasti pored njihovih grobova ponovno spojili na krovu.

Djetelina - ona s četiri lista je tradicionalan simbol sreće i zdravlja, a ljudi su je prema predaji tražili po livadama još prije 2000 godina. Četvrti list djetelina može dobiti zbog određenih genetskih mutacija uzrokovanih npr. snažnim zračenjem Sunca ili gnojivom. Kelti su u djetelini s četiri lista vidjeli četiri elementa (voda, vatra, zrak, zemlja) i četiri strane svijeta. Inače, sreću donosi samo kada se pronađe slučajno.

Kamelije - simbol prijateljstva, elegancije i harmonije. Potječe iz istočne Azije (Nepal, Vijetnam, jug Kine i Japana) gdje je stoljećima imala važnu ulogu na dvorovima i raznim ceremonijama. Japanci ulje kamelije danas koriste za zaštitu noževa i oružja od korozije. Japanci su ujedno kamelije povezali sa smrću i prolaznošću jer biljka zimi, po snijegu, gubi jednu po jednu laticu što podsjeća na kapi krvi.

Karanfil - simbol ljubavi, prijateljstva i plodnosti. U literaturi se crveni karanfili često povezuju s ljubavi, a smatra se da njihova prisutnost potiče strast, zajedništvo i taštinu. Poklanja se za zaruke.

Lovorov list - simbol pobjede i snage. Rimljani su lovorove vijence dodjeljivali pobjednicima, a i danas su brojne nagrade i odličja u svijetu povezane upravo s lovorom. List biljke je ujedno popularan začin - aromatičan je i odlično se slaže s juhama, varivima, mesom i ribom. U ljekovite svrhe se koristi ulje od lovorovih listova koje pomaže kod modrica, uganuća i reume. U srednjem vijeku se smatralo da listovi štite od kuge, magije i vatre.

Tulipani - donose blagostanje i bogatstvo, a nekad su se čak koristili kako platežno sredstvo. Potječu iz Turske, a krajem 16. stoljeća su stigli u Nizozemsku koja ih je kultivirala i danas prednjače u masovnoj proizvodnji (kontroliraju 80% tržišta). Nizozemce je u 17. stoljeću zahvatila prava tulipanomanija - svi su ih htjeli imati i saditi, međutim ponuda je ubrzo premašila potražnju pa su mnogu doživjeli osobni financijski krah. Za tulipanima je ludovao i francuski kralj sunca, Luj XIV.

20.02.2016. 16:42:44
Novi komentar
nužno
nužno