objavljeno 20.02.2016. 16:42:44
PRIRODNE MOĆI

Biljke koje morate imati u kući

Biljkama se od davnina pripisuju različite moći, a kad malo proučimo stare legende i mitove, evo koje biljke bi trebali stalno imati oko sebe

Što od biljaka treba imati
Što od biljaka treba imati (Shutterstock)

Biljke su svuda oko nas, no rijetko obraćamo pažnju na njih, a ako ćemo vjerovati našim starima, neke od njih kriju razne moći koje bi nam u životu itekako dobro došle, stoga evo nekoliko biljaka koje bi definitivno trebali imati u svojoj blizini.

Bršljan - ljekovita biljka koja pomaže u prevenciji bolesti. Poklanja se za ozdravljenje i rehabilitaciju, a najbolje djeluje kod problema s bubrezima i žuči, kašlja i iritacija na koži. Ne pije se u obliku čaja jer je otrovan, ali se zato listovi mogu staviti na kurje oči i nakon 48 sati bezbolno ukloniti. Legenda kaže da su Tristan i Izolda pokopani na suprotnim krajevima crkve, ali su se bršljani koji su počeli rasti pored njihovih grobova ponovno spojili na krovu.

Djetelina - ona s četiri lista je tradicionalan simbol sreće i zdravlja, a ljudi su je prema predaji tražili po livadama još prije 2000 godina. Četvrti list djetelina može dobiti zbog određenih genetskih mutacija uzrokovanih npr. snažnim zračenjem Sunca ili gnojivom. Kelti su u djetelini s četiri lista vidjeli četiri elementa (voda, vatra, zrak, zemlja) i četiri strane svijeta. Inače, sreću donosi samo kada se pronađe slučajno.

Kamelije - simbol prijateljstva, elegancije i harmonije. Potječe iz istočne Azije (Nepal, Vijetnam, jug Kine i Japana) gdje je stoljećima imala važnu ulogu na dvorovima i raznim ceremonijama. Japanci ulje kamelije danas koriste za zaštitu noževa i oružja od korozije. Japanci su ujedno kamelije povezali sa smrću i prolaznošću jer biljka zimi, po snijegu, gubi jednu po jednu laticu što podsjeća na kapi krvi.

Karanfil - simbol ljubavi, prijateljstva i plodnosti. U literaturi se crveni karanfili često povezuju s ljubavi, a smatra se da njihova prisutnost potiče strast, zajedništvo i taštinu. Poklanja se za zaruke.

Lovorov list - simbol pobjede i snage. Rimljani su lovorove vijence dodjeljivali pobjednicima, a i danas su brojne nagrade i odličja u svijetu povezane upravo s lovorom. List biljke je ujedno popularan začin - aromatičan je i odlično se slaže s juhama, varivima, mesom i ribom. U ljekovite svrhe se koristi ulje od lovorovih listova koje pomaže kod modrica, uganuća i reume. U srednjem vijeku se smatralo da listovi štite od kuge, magije i vatre.

Tulipani - donose blagostanje i bogatstvo, a nekad su se čak koristili kako platežno sredstvo. Potječu iz Turske, a krajem 16. stoljeća su stigli u Nizozemsku koja ih je kultivirala i danas prednjače u masovnoj proizvodnji (kontroliraju 80% tržišta). Nizozemce je u 17. stoljeću zahvatila prava tulipanomanija - svi su ih htjeli imati i saditi, međutim ponuda je ubrzo premašila potražnju pa su mnogu doživjeli osobni financijski krah. Za tulipanima je ludovao i francuski kralj sunca, Luj XIV.

20.02.2016. 16:42:44
http://m.metro-portal.hr/biljke-koje-morate-imati-u-kuci/96614/