« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
VOZITE SE!

Bicikl i zdravlje su neraskidivo vezani

Istraživanje provedeno u Danskoj pokazuje kako osobe koje redovito bicikliraju imaju oko 20% manji rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2

Svaki dan na bicikl!
Svaki dan na bicikl! (Shutterstock)
Više o

bicikl

,

bicikliranje

,

šećerna bolest

Bicikliranje je sjajna vježba za zdravlje, pokazao je cijeli niz istraživanja, poput ovog novog danskog čiji rezultati ukazuju da se svakodnevnim bicikliranjem smanjuje rizik za pojavu dijabetesa za petinu.

Rezultate petogodišnjeg praćenja oko 50000 ispitanika u dobi od 50 do 65 godina je objavio znanstveni časopis PLoS Medicine.

Po riječima znanstvenika, najveće smanjenje rizika za dijabetes tipa 2 je uočeno kod osoba koje su se najviše vozile biciklom, primjerice na posao.

Pozitivan učinak bicikliranja je bio prisutan i kod ispitanika koji su ovu naviku usvojili tek nakon početka istraživanja.

Osobe sa šećernom bolešću za vježbanje se uvijek trebaju pripremiti. Osnovno je pravilo pratiti i bilježiti razinu glukoze prije i nakon tjelovježbe. Tako će se saznati kako svaka osoba reagira i steći iskustvo za buduće usklađivanje obroka i lijekova. Ako se radi o dužoj aktivnosti, treba mjeriti glukozu u krvi i za vrijeme vježbanja kako bi se u slučaju prevelikog pada mogla na vrijeme prekinuti. Mora se uvijek imati obrok u pričuvi, a po potrebi glukagon koji se primjenjuje u slučaju teške hipoglikemije. Korisno je imati oznaku ili dokument da se radi o osobi sa šećernom bolešću.

Ako je moguće, umjesto dodatnog obroka, uvijek je korisnije smanjenje prethodne doze lijeka jer prečesto i pretjerano nadoknađivanje obroka može biti uzrok debljanja. S obzirom da je učinak tjelovježbe na smanjenje glukoze u krvi produžen i može trajati satima, dobar je savjet ne vježbati kasno navečer jer se inače osoba izlaže opasnosti od neugodne noćne hipoglikemije. U svakom slučaju, ako vrijednosti glukoze u krvi previše padnu, dolazi u obzir smanjenje i sljedeće doze lijeka.

 

14.07.2016. 11:18:00
Novi komentar
nužno
nužno