« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
Praktični savjeti - odvijači filtera ulja

Bez njega nije lako...

Poseban alat s kojim ćete lako otpustiti uljni filter na motoru prodaje se za malo novaca, a rješava vas velikih problema

Amaterima je lakše mijenjati filter uz uporabu posebnog alata
Amaterima je lakše mijenjati filter uz uporabu posebnog alata (Davor Kindy)
Više o

filter za ulje

,

uljni filter

Ako se odlučite sami izmijeniti motorno ulje u automobilu, najčešće se problemi javljaju s odvijanjem patrone filtera. Oko uljnog filtera naime nema mjesta da ga uhvatite cijelim dlanom.

Osim toga, nema ni dovoljno prostora za okretanje dlana ruke, a sve je to još povezano s masnim i prašnjavim filmom kojim je donji dio motora ionako prekriven...

Ne probijajte odvijačem

Ako se tome doda i najčešće automobil podignut na malu labavu dizalicu, sasvim je jasno da se problemi javljaju već na samom početku odvrtanja starog filtera za motorno ulje. To je problem svojstven za amatere mehaničare, jer profesionalci u radionici imaju za to prikladne, specijalne alate.

U svakom slučaju, nikako nemojte ići silom pa kućište filtera za ulje probijati bočno odvijačem.

U tom slučaju možete oštetiti sustav dosjeda i priključka koji djelomično ulazi u filter. Da ne kažemo da će se tanka stijenka kućišta, kada je jednom probušite, svinuti lakše nego lim riblje konzerve i tek onda ga nećete moći odvinuti.

Više izvedbi

Isto tako se s probušenim filterom ne možete odvesti do mehaničara da završi ono što ste uprskali... To ipak ne znači da ne možete amaterski i sami odviti filtar ulja, ali za to trebate kupiti poseban alat koji postoji u više izvedbi i nije skup.

S ovim alatom odvit ćete bilo koji tip filtra lakoćom, a kada s alatom navoj popusti, do kraja ćete vrlo lako završiti posao jednom rukom. 

Piše: Piše: Davor Kindy
27.05.2008. 13:45:11
Novi komentar
nužno
nužno