« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
CIVITAS INFO PUNKT

Bandić otvorio izložbu "Studija intermodalnog putničkog terminala Sava-sjever"

Intermodalni putnički terminal olakšat će građanima prelazak s jednog oblika prijevoza u drugi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

ZET

,

Milan Bandić

,

izložba

,

gradski prijevoz

,

civitas info punkt

U tramvaju ispred Tehničkog muzeja, u kojemu je Civitas info punkt, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas izložbu "Studija intermodalnog putničkog terminala Sava-sjever" koju će građani moći razgledati do 6. svibnja.

Intermodalni putnički terminal olakšat će građanima prelazak s jednog oblika prijevoza u drugi: tramvajskog, autobusnog, željezničkog, taxi, biciklističkog i automobilskog. Terminal će biti sagrađen u trokutu omeđenom Savskom cestom, lijevim nasipom Save i željezničkim nasipom.

Na prugama Zagreb-Sisak i Zagreb-Rijeka predviđen je po jedan peron svake strane, a postojeći visoki nasip se zamjenjuje vijaduktom na kojem će biti stajalište za gradski i prigradski promet. Kretanje putnika između različitih razina terminala predviđeno je stepenicama i liftovima te prilagođeno za korištenje osoba s teškoćama u kretanju. Cijeli prostor željezničkog stajališta bit će natkriven, a ispod vijadukta planiran je informacijski punkt, javni toalet, kafić i drugi ugostiteljski sadržaji te parkiralište za bicikle. Predviđena je i podzemna garaža s 320 parkirališnih mjesta, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo.

Koncept Studije intermodalnog putničkog terminala izradio je taj ured u suradnji s Hrvatskim željeznicama i ZET-om. Studija intermodalnog putničkog terminala Sava-sjever dio je projekta Civitas Elan, koji s tri milijuna eura financira Europska unija, a cilj projekta je bolja regulacija prometa i čistiji javni prijevoz koji uključuje i uvođenje bicikla. Izložba će, kazao je gradonačelnik Bandić, poslužiti da građani daju svoje prijedloge, sugestije i primjedbe za bolji promet i održivi razvoja grada.

Na pitanje novinara kada se planira realizacija projekta, gradonačelnik je odgovorio da će se realizirati sukladno novcima, jer, kako je rekao, "koliko para, toliko muzike". Rekao je da bi to trebao financirati Grad Zagreb zajedno s novcima iz fondova Europske unije, podsjetivši da je Zagreb za četverogodišnji projekt Civitas Elan od EU dobio tri milijuna eura, a od toga pola ZET. Zagreb se u europski projekt Civitas Elan uključio prije nešto više od dvije godine zajedno s Ljubljanom, Portom, Gentom i Brnom. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 20:50:00
Novi komentar
nužno
nužno