« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
JESTE LI ZNALI?

Automobilska truba patentirana je pred 100 godina

Tvrtka Robert Bosch GmbH prijavila je patent za električnu trubu dalekog 12. travnja 1914. godine

Bosch proizvodi trube već 100 godina
Bosch proizvodi trube već 100 godina (Bosch)
Više o

Bosch

,

truba

,

električna truba

Zahvaljujući svojem karakterističnom zvuku Boscheve trube i sirene održavaju sigurnost vozila na cestama diljem svijeta. Bosch je prijavio svoj patent prve električne trube prije 100 godina u Njemačkoj. Vozači su već od samog početka bili zadivljeni pouzdanošću tehnologije legendarne Boscheve trube.

Bosch sada u ponudi ima široki asortiman truba i sirena za motocikle, automobile i gospodarska vozila. Te proizvode karakterizira njihova funkcionalna pouzdanost, dug vijek trajanja i atraktivan dizajn.

Tvrtka Robert Bosch GmbH prijavila je patent za električnu trubu 12. travnja 1914. godine. Prilikom razvoja željelo se postići da proizvod ima velik domet i ugodan zvuk. Truba je trebala pouzdano proizvoditi zvuk odmah po uključenju, iako su i niska potrošnja energije i atraktivan dizajn bili važni preduvjeti.

Nova Boscheva truba koja je plasirana na tržište 1921. ispunila je sve te ciljeve. Truba se temeljila na načelu „zatvorenih cijevi" koje se koristi pri izradi orgulja. Te su cijevi zatvorene na gornjem kraju te zato ispuštaju dublji zvuk od otvorenih cijevi. Primjena tog načela u Boschevoj trubi rezultirala je ugodnim i vrlo karakterističnim tonom.

Trube ispuštaju zvuk u svim smjerovima

To se originalno dizajnersko načelo nije mijenjalo kod nijednog nasljednika Boscheve trube patentirane prije 100 godina. Električno aktivirana membrana proizvodi zvuk i emitira ga u svim smjerovima. Asortiman proizvoda nadopunjen je sirenamaa.

Lijevak u sireni kalibriran je na preciznu visinu tona te također koristi membranu kako bi proizveo iznimno ugodan i blag zvuk koji se za razliku od zvuka koji proizvode sirene emitira u jednom smjeru. Danas se karakteristični zvuk Boschevih truba i fanfara može čuti na cestama diljem svijeta.

Širok asortiman dostupan za nove i rabljene automobile te oldtimere i klasične automobile

Boscheve trube dostupne su u nizu modela i varijanti za originalnu opremu, individualne izvedbe i posebne zahtjeve u gospodarskim vozilima, automobilima, gradskim terencima (SUV) i pick-up kamionetima.

U ponudi imamo i proizvode prikladne za ljubitelje klasičnih automobila. Boschev je odjel za klasične automobile Automotive Tradition 2006. redizajnirao poznatu Boschevu trubu na nov, no istovremeno i klasičan način, a među ostalim su korišteni i vijci s utorom te kromirani poklopci za trubu. Original se koristio u mnogim markama automobila i modelima iz 1950-ih i 1960-ih.

07.05.2014. 09:38:00
Novi komentar
nužno
nužno