« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
ZANIMLJIVO

Astronauti su sigurni u svemiru?

Astronauti su općenito obrazovaniji i tjelesno spremniji od tipičnog Amerikanca i zato ih se nije moglo uspoređivati s bilo kime

Radijacija nije toliko opasna?
Radijacija nije toliko opasna? (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

astronauti

,

radijacija

Svemirska putovanja astronaute izlažu oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne skraćuje njihov život. 

Znanstvenici su uspoređivali gotovo 60 godina podataka o američkim astronautima i skupinom muškaraca koji su u jednako odlične tjelesne spreme i imaju elitnu zdravstvenu skrb - profesionalnim sportašima. 

Zaključak je da nijedna skupina nema bitno drugačiji prosječni životni vijek. Međutim, obje žive duže od nas ostalih. 

Astronauti su općenito obrazovaniji i tjelesno spremniji od tipičnog Amerikanca i zato ih se nije moglo uspoređivati s bilo kime.

"Trebali smo pronaći skupinu koja je u nekoliko važnih faktora usporediva s astronautima, ali nikada nije bila u svemiru", kazao je jedan od autora studije Robert Reynolds. 

Stoga se mortalitet astronauta uspoređivao s profesionalnim košarkašima iz NBA i bejzbolašima iz MLB lige od sredine 1960-ih do 2018. 

I astronauti i sportaši imali su niži rizik prerane smrti nego opća populacija. A među njima, pritom, nije bilo neke značajnije razlike. 

Rezultati sugeriraju da izlaganje radijaciji u svemiru ne povećava rizik prerane smrti zbog srčanih oboljenja ili nekih vrsta raka. Štoviše, astronauti su čak imali nešto manju smrtnost od srčanih bolesti u odnosu na košarkaše i bejzbolaše, a smrtnost od raka bila je podjednaka.

Istraživanje se, međutim, ne odnosi na buduće svemirske misije, kaže Francis Cucinotta, znanstvenik sa sveučilišta u Nevadi. 

"Misije u prošlosti imali su manje doze radijacije. Za misiju na Mars, primjerice, to će se povećati 50 do 100 puta", kazao je Cucinotta. 

Što razlikuje astronaute i sportaše od opće populacije nije teško zaključiti. Oni uglavnom nikada nisu pušili, zdravo se hrane i redovito treniraju. Uz to, imaju najbolju zdravstvenu skrb. 

29.12.2018. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno