« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISTOČNO OD TRIPOLIJA

Arapski summit: Obama mora podržati zaustavljanje gradnje izraelskih naselja

Naseljavanje je pogubna zapreka uspostavi pravednog i globalnog mira, smatraju arapski čelnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Barack Obama

,

Jeruzalem

,

gradnja

,

naseljavanje

,

arapski summit

Izrael mora potpuno prekinuti gradnju židovskih naselja u Jeruzalemu prije nego nastavi pregovore s Palestincima, ističe se u završnoj rezoluciji arapskog samita objavljenoj u nedjelju u Libiji.

"Nastavak pregovora zahtijeva potpuni prekid židovskog naseljavanja na okupiranim palestinskim područjima, pa i u istočnom Jeruzalemu", istaknuli su arapski čelnici na završetku dvodnevnog susreta na vrhu u Sirtu, istočno od Tripolija. Usto su istaknuli da se mora utvrditi "točan vremenski raspored pregovora" ako se oni nastave.

Arapski čelnici pozvali su na samitu američkog predsjednika Baracka Obamu da ne odustane od svog "presudnog prvotnog stajališta" o nužnosti prekida gradnje židovskih naselja. U završnoj rezoluciji "pozivaju predsjednika Obamu da i dalje bude privržen svom presudnom prvotnom stajalištu o potpunom prekidu politike naseljavanja na čitavom okupiranom području, pa i u Jeruzalemu, i gradnje povezane s prirodnim prirastom" u naseljima.

"Naseljavanje je pogubna zapreka uspostavi pravednog i globalnog mira", dodali su u obrazloženju svog poziva upućenog Obami. Arapski čelnici su također pozvali Kvartet za Bliski istok (SAD, EU, Rusija i UN) da "ne prihvati izraelske izlike u svezi s nastavkom naseljavanja i stalnih napada na Jeruzalem radi judaizacije", zatraživši od njega da "izvrši pritisak na Izrael radi potpunog prekida naseljavanja". (hina/metro-portal)

28.03.2010. 18:52:00
Novi komentar
nužno
nužno