« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
narodni ples

Ansambl Lado počeo turneju po SAD-u i Kanadi

Hrvatski ansambl narodnih plesova i pjesama iz Washingtona je krenuo na sjevernoameričku turneju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (lado.hr)
Više o

Lado

,

ansambl Lado

,

narodni plesovi

,

Lado SAD

,

lado Amerika

Velika turneja, koja je kruna ovogodišnjeg obilježavanja 60. obljetnice LADA, obuhvatit će neke od najprestižnijih koncertnih dvorana Washingtona, New Yorka, Pittsburgha, Clevelanda, Chicaga, Montreala, Ottawe i Toronta, gradova koji većinom imaju brojnu hrvatsku zajednicu.

Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović kazala je na predstavljanju monografije da je prva turneja Lada nakon 1992. godine "najveći kulturni događaj ove godine s kojim se Hrvati predstavljaju Americi".

Monografiju na hrvatskom i engleskom jeziku "LADO hrvatsko Nacionalno blago" i sam ansambl predstavila je ravnateljica Ivana Lušić.

"Možemo s ponosom reći da je bogatstvo hrvatske tradicijske riznice predstavljeno upravo u ovom diplomatskom i političkom srcu svijeta - Washingtonu. LADO nazivaju ambasadorom Hrvatske u svijetu i LADO je naša riznica koju trebamo čuvati i s ponosom predstavljati u svijetu", kazala je.

Ansambl LADA, u kojem je 48 glazbenika i plesača, u hrvatskom je veleposlanstvu otpjevao nekoliko tradicionalnih hrvatskih napjeva, na oduševljenje okupljenih članova hrvatske zajednice u Washingtonu i pripadnika diplomatskog zbora.

Prve nastupe pred američkom publikom LADO će imati u petak i subotu u konertnoj dvorani Strathmore u Bethesdi, predgrađu Washingtona, koja može primiti gotovo 2,000 gledatelja.

Javni radio NPR i drugi washingtonski mediji već tjednima reklamiraju nastupe LADA, kao "briljantne družine plesača, pjevača i glazbenika koji oživljavaju stoljetnu tradiciju hrvatske glazbe i plesa u spektakularnim izvedbama".

U najavama se ističe da je LADO poput živog muzeja, te da u nastupima koristi više od 1,200 nošnji, nekih starijih od 100 godina.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nakon Washingtona odlazi u New York, gdje će nastupiti u Lincoln centru i katedrali Sv. Patricka. (hina/metro-portal)


09.10.2009. 06:52:22
Novi komentar
nužno
nužno