objavljeno 09.10.2009. 06:52:22
narodni ples

Ansambl Lado počeo turneju po SAD-u i Kanadi

Hrvatski ansambl narodnih plesova i pjesama iz Washingtona je krenuo na sjevernoameričku turneju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (lado.hr)

Velika turneja, koja je kruna ovogodišnjeg obilježavanja 60. obljetnice LADA, obuhvatit će neke od najprestižnijih koncertnih dvorana Washingtona, New Yorka, Pittsburgha, Clevelanda, Chicaga, Montreala, Ottawe i Toronta, gradova koji većinom imaju brojnu hrvatsku zajednicu.

Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović kazala je na predstavljanju monografije da je prva turneja Lada nakon 1992. godine "najveći kulturni događaj ove godine s kojim se Hrvati predstavljaju Americi".

Monografiju na hrvatskom i engleskom jeziku "LADO hrvatsko Nacionalno blago" i sam ansambl predstavila je ravnateljica Ivana Lušić.

"Možemo s ponosom reći da je bogatstvo hrvatske tradicijske riznice predstavljeno upravo u ovom diplomatskom i političkom srcu svijeta - Washingtonu. LADO nazivaju ambasadorom Hrvatske u svijetu i LADO je naša riznica koju trebamo čuvati i s ponosom predstavljati u svijetu", kazala je.

Ansambl LADA, u kojem je 48 glazbenika i plesača, u hrvatskom je veleposlanstvu otpjevao nekoliko tradicionalnih hrvatskih napjeva, na oduševljenje okupljenih članova hrvatske zajednice u Washingtonu i pripadnika diplomatskog zbora.

Prve nastupe pred američkom publikom LADO će imati u petak i subotu u konertnoj dvorani Strathmore u Bethesdi, predgrađu Washingtona, koja može primiti gotovo 2,000 gledatelja.

Javni radio NPR i drugi washingtonski mediji već tjednima reklamiraju nastupe LADA, kao "briljantne družine plesača, pjevača i glazbenika koji oživljavaju stoljetnu tradiciju hrvatske glazbe i plesa u spektakularnim izvedbama".

U najavama se ističe da je LADO poput živog muzeja, te da u nastupima koristi više od 1,200 nošnji, nekih starijih od 100 godina.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nakon Washingtona odlazi u New York, gdje će nastupiti u Lincoln centru i katedrali Sv. Patricka. (hina/metro-portal)


09.10.2009. 06:52:22
http://m.metro-portal.hr/ansambl-lado-poceo-turneju-po-sad-u-i-kanadi/23887/