« Svijet
objavljeno prije 10 mjeseci i 4 dana
MA DA?

Amerikance najviše brinu glad i beskućništvo

Pandemija koronavirusa i ekonomska kriza potaknule su među Amerikancima zabrinutost zbog gladi i beskućništva, koji su prvi puta zasjenili sve ostale nacionalne probleme

Malo im je panika...
Malo im je panika... (Arhiva)
Više o

SAD

,

amerika

,

glad

,

beskućnici u SAD

Čak 55 posto odraslih Amerikanaca „jako je zabrinuto" zbog gladi i beskućništva koje donosi siromaštvo, najviše otkada je Gallup prije 20 godina počeo provoditi godišnje istraživanje. Udio je osam postotnih bodova veći nego u prošlogodišnjem istraživanju.

Znatno više ispitanika brine i stanje u ekonomiji, čak 49 posto njih, odnosno 16 postotnih bodova više nego prošle godine.

Ekonomski problemi povezani su i s nezaposlenošću, koja je prošlog proljeća zabilježila najveći rast otkada vlada objavljuje podatke. Iako je u međuvremenu smanjena, zabrinjava 38 posto ispitanika, za 15 postotnih bodova više nego u istraživanju u 2020.

Osim covida 19, protekla je godina u fokus javnosti vratila i problem rasne nejednakosti, nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda u svibnju prošle godine. Međurasni odnosi brinu 48 posto Amerikanaca, čiji je udio time poskočio za 17 postotnih bodova.

Amerikance znatno više brinu i dostupnost i cijene energenata, nakon sloma distribucijskog sustava u Teksasu za polarnog vala i skoka cijena nafte.

Zabrinutost da će izgubiti pristup energiji ili si je neće moći priuštiti istaknulo je 37 posto ispitanika, 15 posto više nego u 2020.

Znatno je više izražena i zabrinutost zbog nepravedne raspodjele dohotka i bogatstva, koju je navelo 46 posto ispitanika, za osam postotnih bodova više nego u prošlogodišnjem istraživanju.

Dostupnost i cijena usluga zdravstvene zaštite godinama je zauzimala prvo mjesto na ljestvici nacionalnih problema, uz iznimku razdoblja od 2010. do 2013. godine, kada ju je istisnula ekonomija.

U 2001. i 2016. godini Amerikance su podjednako brinuli zdravstvo, ekonomija i kriminal, u 2014. proračunski manjak, a u 2015. terorizam.

Ovogodišnja anketa je provedena od 1. do 15. ožujka.

26.03.2021. 18:56:00
Novi komentar
nužno
nužno