« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
WHO

WHO traži cjepivo za siromašne

WHO je u petak je izvijestila da joj je odmah potrebno deset milijuna doza cjepiva protiv covida-19 kako bi priskočila u pomoć zemljama koje ga nemaju, njih 20, te je pozvala međunarodnu zajednicu da donira cjepivo

WHO traži cjepivo
WHO traži cjepivo (Arhiva)
Više o

WHO

,

siromašni

,

cjepivo

Međunarodnom sustavu Covax, čiji rad koordinira WHO zajedno s ostalim partnerima, "hitno treba deset milijuna doza" cjepiva, da bi "ovih dvadeset zemalja moglo početi s cijepljenjem svojih zdravstvenih radnika i starijih osoba u sljedeća dva tjedna", rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Brojne su zemlje koje si mogu priuštiti poklanjanje određene količine cjepiva, a da pritom minimalno naruše vlastite planove cijepljenja", rekao je te istodobno upozorio: "Deset milijuna doza nije puno i daleko je od dovoljnog broja, no to je tek početak, jer će nam u mjesecima koji dolaze trebati stotine milijuna dodatnih doza".

Početkom godine, šef WHO-a je na globalnoj razini pozvao na cijepljenje njegovatelja i osoba treće životne dobi u svim državama svijeta u prvih stotinu dana 2021. godine.

Tedros je kazao da se do danas u 177 zemalja počelo s cijepljenjem, osobito zahvaljujući Covaxu putem kojega je u 61 zemlju distribuirano više od 32 milijuna doza cjepiva.

"Do stotog dana u ovoj godine preostaje nam još 15 dana, a čak 36 zemalja još uvijek čeka cjepivo da bi se ondje mogli početi cijepiti zdravstveni radnici i starije osobe", rekao je. "Očekujemo da će šesnaest od spomenutih 36 zemalja prve doze cjepiva dobiti u sljedeća dva tjedna, no dvadeset preostalih još uvijek čeka".

"Covax ih je spreman isporučiti, no mi ne možemo isporučiti cjepivo koje nemamo", rekao je Tedros.

"Kao što i sami znate - bilateralni sporazumi, zabrana izvoza, diplomacija cjepiva i nacionalizam cjepiva poremetili su tržište, donoseći nedvojbenu nejednakost između ponude i potražnje," rekao je Tedros.

Međunarodni sustav Covax ove godine želi isporučiti cjepivo za 20 posto stanovnika gotovo 200 zemalja i teritorija, što uključuje i mehanizam financiranja koji će pomoći devedesetdvjema zemljama u nepovoljnom položaju.

27.03.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno