« Svijet
objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana
KATASTROFA

Siromaštvo u Aziji ponovo u porastu

Najdublja globalna recesija od Drugog svjetskog rata prekinula je u 2020. godini razdoblje pada siromaštva u azijsko-pacifičkoj regiji koje je trajalo dva desetljeća, izvijestila je u petak izvijestila Svjetska banka

Azija je gladna i siromašna...
Azija je gladna i siromašna... (Arhiva)
Više o

siromaštvo

,

Azija

Pandemija i ograničenja koja je potaknula izazvali su "šokove u domaćoj ponudi i potražnji" diljem istočne Azije i pacifičke regije, objavila je Svjetska banka.

Zbog ekonomskih nedaća siromaštvo u regiji prestalo se smanjivati prvi puta u 20 godina, ističu.

Zemlje s najslabijim rezultatima imaju visoku stopu zaraze i smrtnosti od covida-19", a u borbi protiv pandemije više se oslanjaju na dulja ograničenja mobilnosti nego na „učinkovitu strategiju temeljenu na testovima", primjećuju u Svjetskoj banci..

Ograničenja teže pogađaju ljude s nižim primanjima koji su više smanjivali potrošnju na hranu, češće napuštali školovanje, gomilali dugove i prodavali imovinu, a bili su u težoj situaciji ako su živjeli u zemljama s "ograničenim fiskalnim manevarskim prostorom".

Vijetnam i Kina jedina su veća gospodarstva u regiji koja su prošle godine zabilježila rast aktivnosti, nadmašivši pretpandemijsku razinu, primjećuju u Svjetskoj banci.

Podaci pokazuju da je pandemija u 2020. godini teško pogodila gospodarstva ovisna o turizmu, poput Kambodže i Tajlanda, dok su izvoznici elektronike, poput Vijetnama, relativno dobro prošli.

Iako su se mnoga gospodarstva oporavljala krajem 2020., prosječni BDP bio je u prosjeku pet posto ispod pretpandemijske razine, a najviše je zaostajao na Filipinima, za 8,4 posto.

U drugim dijelovima regije oporavak je zaustavio novi val pandemije, posebno u Maleziji, koja je krajem godine ponovo zabilježila veliki skok broja novih slučajeva covida 19, ističe SB.

26.03.2021. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.03.2021. 18:18
    korona unistila sve
Novi komentar
nužno
nužno